Kак правилно се подрязват доматите през август

29106
Kак правилно се подрязват доматите през август
Снимка: iStock

Доматът е доста капризно растение. Той се нуждае от слънчева светлина и пространство, в противен случай листата ще се преплитат едни в други и ще отнемат цялата светлина, което може да доведе до бавен растеж на доматите или тяхното изсъхване. Затова е необходимо да направите подрязване. 

Често се случва градинарите да казват, че доматите изглеждат “плешиви”. Не всички правят подрязване на листата. Някои смятат, че буйното растение ще даде по-богата реколта. Това не е съвсем вярно. Необходимо е редовно да подрязвате доматите, за да увеличите реколтата и да подобрите качеството на зеленчуците.

Доматът е слънцелюбиво растение. Много производители стигат до правилното образуване на доматения храст чрез множество опити и грешки. Не забравяйте, че листата са част от растението, което засяга жизненоважните му функции. Ако необмислено откъснете голямата част от зеленината, растенията могат да умрат поради неправилно функциониращ процес на фотосинтеза. 

Защо е необходимо подрязването на листата? 

Корените, стъблата и листата са основните органи на всяко растение. При доматите листата играят особено важна роля. Те отговаря за храненето и дишането на растението, както и за терморегулацията в най-горещия период. Те също така са отговорни за изпарението на влагата, което предотвратява изсъхването и пожълтяването. Откъсването на младите зелени листа е истинско кощунство. Но от старите, сухи листа няма никаква полза.

Старите листа често са покрити с “болни” петна и изсъхват. Те представляват заплаха за растението, защото под тях се развиват гъбични организми. На първо място, те са опасни за доматите, отглеждани в оранжерия. Поради повишената влажност, гъбите се разпространяват още по-бързо.

Втората причина за отстраняване на излишните листа е подобряване на “дишането” на растението. Те практически не участват в процеса на фотосинтеза, а и не изпълняват терморегулираща функция.

Следващата причина е насърчаването на правилното развитие на зеленчуците. Често се появяват нови култуци. Те могат да повлияят негативно на качеството на образуваните плодове. Такива листа и издънки трябва да бъдат премахнати за пълноценното развитие на доматите.

В какви случаи е необходимо подрязването?

За да осигурите благоприятни условия за развитие, трябва да се отървете от листата, които предотвратяват приема на въздух от растението. 

Оранжерийните домати с вентилация в това отношение са по-малко щастливи от доматите, засадени на открито.

Не се притеснявайте да отстраните млади здрави листа, които растат под цветните пъпки. Опитните градинари, стигат до извода, че подобна процедура оказва положително влияние върху качеството и количеството на зрелите домати.

Не забравяйте да отрежете листата, които създават сянка на зреещите домати. За да се развие плода, е необходима слънчева светлина. Малките завръзи се развиват, благодарение на фотосинтезата. Когато плодовете пораснат, те могат да участват в процеса на фотосинтеза сами и не се нуждаят от зелените “чадъри”.

Ето как от една петуния да получите цели 10

Искам да поговорим за това как от един малък храст петуния, можете да получите десет. Спестяванията са огромни, тъй като един храст пет...

Тъй като листата на доматите са разделени на две огледално-отразяващи части, можете да откъснете само едната половина. Препоръчително е да направите това, ако едната половина винаги е на сянка или просто расте от северната страна, докато другата е активно включена в процеса на фотосинтеза.

Кога и как да подрязвате?

Може да отрежете листата с ножица. В същото време те трябва да бъдат дезинфекцирани, за да не заразите младото растение. Можете да откъснете листата с ръка, но трябва да го направите внимателно, за да не нараните стъблото на растението. Това ще окаже неблагоприятно въздействие върху развитието на растението.

Периодът на подрязване зависи от степента на развитие на растението. Долните жълти листа трябва да се почистват на всеки 2-3 седмици. Началото на подрязването трябва да бъде в края на юли или началото на август, когато растението стане по-силно. Ако доматите са засадени в оранжерия, можете да започнете подрязването по-рано.

Ако искате богата реколта, трябва да положите много усилия. За да съберете повече от една касетка узрели сладки плодове, трябва да знаете как правилно да подрязвате доматите. Грижата за растението е гаранция за неговото плодородие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

За богата реколта от сладък и месест пипер НЕ правете тези грешки

Как да отгледате разсад от патладжан за богата реколта

Най-добрият тор за едри и сладки моркови се приготвя така

Преди да засадите лука, накиснете го в това, за да е богата реколтата

Подкиселяване на почвата в градината - ето как се прави

На метър от прозореца: 5 златни правила за грижа за хортензии в саксия

Какво да засадя през МАРТ в домашната градина?

Подготовка на градината за пролетта: Ето какво да не пропускате

Ползи от подрязването в градината и на какво да се спрете през МАРТ

Може да подрежете ТЕЗИ растения през март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com