Как правилно се полива орхидея – ето какви грешки правим

32562
Как правилно се полива орхидея – ето какви грешки правим
Снимка: iStock

Орхидеите са сред най-изящните, разнообразни, красиви, предпочитани, но и капризни цветя за дома. Те изискват специфични грижи, тъй като не се отглеждат в обикновена почва и не се поливат по познатия ни начин. Дори да имате опит с орхидеите и да знаете, че поливането се извършва чрез потапянето на саксиите в съд с вода, това не ви застрахова от грешки и пропуски в отглеждането на ароматните цветя и не ви гарантира отличното познаване на всички малки тънкости относно това как се полива орхидея, за да ѝ осигурите оптималните грижи, от които са нуждае.

Как се полива орхидея?

Повечето орхидеи, отглеждани у дома, са от видовете, които живеят в природата, като се придържат към дървета или камъни с корените си, специализирани за целта. Това прави корените на орхидеите драстично различни от корените на други домашни и градински растения. От разликата в корените идва и разликата в начина на поливане. Орхидеята не се полива отгоре – върху саксията.

Повечето заети с градинарство непрофесионално или домакини, украсили къщите си с разкошни цветя, знаят за специфичния начин за поливане на орхидеите. Малко от тях обаче владеят до съвършенство всички тънкости и осъзнават, че допускат грешки при поливането. Как правилно се полива орхидея, за да не допускаме грешки, костващи живота на крехките красиви цветя?

Грижа за орхидеята през ЗИМАТА за повече цветове

Най-честите грешки при поливане на орхидеите

Грешките, допускани при поливане на орхидеите, са най-честата причина за погиването им. Този факт прави информираността относно най-често допусканите грешки от ключово значение, за да могат собствениците на орхидеи да ги избягват. Сред най-често допусканите грешки са:

-          Преполиване

По-добре да оставите орхидеята леко жадна, отколкото да е поливате по-често и по-обилно, отколкото е необходимо. Обикновено веднъж седмично е достатъчно през зимата, а през лятото броят на поливанията може да се удвои. Ако корените на орхидеята са непрекъснат мокри, те ще загният. За да разберете дали не преполивате орхидеята, ориентирайте се по корените. Те са покрити от тънка мембрана, която абсорбира бързо големи количества вода, прилепва към грапави повърхности и насърчава обмена на минерали и соли.

Тази мембрана ви помага и да идентифицирате нуждата от поливане. Ако е зелена – вие преполивате орхидеята си, допускате една от най-честите грешки. Ако е бяла или сребриста тази мембрана – значи корените са сухи и орхидеята не страда от преполиване.

-          Еднакво поливане на орхидеите, без да се вземе под внимание каква е „почвата“ им

Ясно е, че почвата на орхидеята не е типична и се използват различни материали. Те задържат влагата по различен начин и различно дълго, следователно не може да поливате орхидеите с различна „почва“  с един и същи график. Например боровата кора ще задържи влагата по-дълго от пелетите от въглен или глина, следователно, ако в саксията на орхидеята ви има борова кора, не я поливайте толкова често, колкото тези саксии с глина. Преполиването на орхидеи, които са борова кора, е сред най-честите грешки, свързани с поливането на цветята.

-          Поливане на орхидея в мъх по стандартния начин

Ако за почва се използва мъх, а вие поливате тази орхидея, потапяйки я в съд с вода, то със сигурност я преполивате. Ако се чудите как се полива орхидея в мъх, то правилният отговор е под чешмата. Сложете саксията под течащата вода и я оставете да  тече свободно през дренажните отвори. По същия начин подходете и ако саксията е с дървесна папрат.

Най-добрата грижа за БУЕН цъфтеж на вашата орхидея

-          Поливане на орхидея в перлит по стандартния начин

Ако средата за засаждане е перлит, поливането следва да е с резервоар или самополивна саксия,  за да не се стигне до преполиване или до недостиг на влага.

-          Поливане на орхидеите с чешмяна вода, богата на калций

Ако чешмяната вода съдържа минерали и особено калций, тя ще унищожи растението ви. Най-добре ще му подейства дъждовната вода.

-          Поливане през нощта

Винаги поливайте сутрин орхидеите. При нощното поливане водата се застоява в растящите върхове на орхидеите, а това насърчава развитието на бактериални и гъбични заболявания.

Още съвети по темата как се полива орхидеята правилно

  • Поливайте рядко и дълбоко, а не често и по малко. Второто ще доведе до системно мокри корени, а това – до загниването им.
  • Някои широколистни орхидеи може да се сбръчкат през зимата, но това не означава да поливате по-често, просто е част от начина, по който се развиват.
  • Попитайте за подробности относно конкретния вид мястото, от което купувате орхидеята. И следвайте съветите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com