Как се отглежда циклама в домашни условия?

10536
Как се отглежда циклама в домашни условия?
Снимка: Pixabay

Циклама с латинското наименования Cyclamen persicum е дребно цъфтящо растение със сладък аромат и малки цветове, разположени на дълги стъбла, които достигат над листата. Ако искате домът ви да е “цветен” и през зимата, когато другите растения са в покой, цикламата е точно за вас. Цикламата е многогодишно грудково растение. През пролетта цялата му листна маса и стебло загиват до основата на грудката. След периода на покой израства бързо всяка есен.

Цветовете на цикламата варират от розово, лилаво, червено и бяло. Сърцевидните листа са средно зелени, често с мраморен вид. Най-често се отглежда като стайно растение и много предпочитано за дома, защото цъфти и през зимата. Родината на цикламата е Мала Азия, където се среща по хладни и сенчести места. Съществуват около 15 разновидности на това красиво растение. 

Как се отглежда циклама в домашни условия

Смята се, че цикламата действа успокояващо на децата, стимулира позитивната енергия на хората. Вярва се, че цветето помага на колебливите и неуверените, насърчава ни да отстояваме собственото си мнение, развива способността за адаптация, пробужда творческите и организационните способности.

Цикламата е сравнително трудна за отглеждане и доста капризна. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат при правилното отглеждане на това красиво цвете у дома.

Цъфтеж
Цикламата цъфти от декември до април. Цветовете на растението са разположени на дълги дръжки в розов, червен, бял цвят.

Почва
Идеалната почва за цикламата включва 2 части букова листовка, 1 част чимова почва, 1 част оборски тор, 1 част обикновен тор и 1 част пясък.

Поливане
Цикламата е капризна към поливане. След засаждане трябва да се полее, за да слегне почвата. След това се полива винаги отдолу в саксията. Препоръчително е да не я поливате отгоре, направо върху грудката, защото така се задържа вода върху дръжките, което причинява гниене на листата и цветовете. Избягвайте да потопявате растението във вода. След пресаждане, до започване на цъфтежа, постепенно количеството на водата трябва да се увеличава. След започване на обилен цъфтеж, се сипва вода в подложката на саксията няколко пъти на ден.

Торене
Цикламата трябва редовно да се подхранва с тор от октомври до април. През периода на покой (май-септември) не бива да се наторява. При развита листна розетка и признаци на цъфтеж, се използва фосфорен тор за подхранване.

Светлина
Цикламата трябва да се отглежда в помещения с източно и северно изложение. Ако е в стая с южно изложение, поставете я далече от прозореца.

Температура
Най-добрата температура е 12-15 градуса. При температура над 20 градуса цикламата ще загине.

Не допускайте тази грешка при отглеждането на циклама през зимата!

Пресаждане
През юни грудките трябва да се почистят от сухите корени и почва. Засаждат се в същите по размер саксии, но в нова почвена смес. През септември, когато се появят върховете на листата, грудката се присажда в черноземна пръст, като поне една трета от нея трябва да се вижда над повърхността. Така ще се радвате на по-красиви цветове и здрави листа. Саксиите трябва да се поставят на сенчесто и хладно място, не повече от 22 градуса.

Размножаване
Когато растението престане да цъфти и листата започнат да пожълтяват, спрете поливането. Преместете цикламата на хладно място, далеч от пряка слънчева светлина. Когато листата започнат лесно да се откъсват от грудката, може да пресадите цикламата в равни части перлит и обеззаразена пръст за стайни растения, така че поне една трета от нея да остане на повърхността.

Възможно е цикламата да се захване от семена, които са подложени на луминисцентно осветление поне 15-16 часа дневно. Семената се засаждат през зимата и дават цвят след около една година.

Важно
Не забравяйте да държите цикламата на сянка през лятото и често оросявайте. След като се появят първите пъпки, не местете саксията, защото те ще окапят. За да постигнете обилно цъфтене всяка година, след прецъфтяването растението трябва да премине постепенно в покой. За тази цел намалете поливането. Отстранявайте редовно прецъфтелите цветове и сухите листа, както и дръжката до грудката. След като пожълтеят и окапят листата на цикламата, поставете саксията на тъмно и хладно място. Ако отглеждате правилно растението, ще се радвате на красивите му цветове от 20 до 25 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com