Не допускайте тази грешка при отглеждането на циклама през зимата!

16801
Не допускайте тази грешка при отглеждането на циклама през зимата!
Снимка: iStock

Любителите на зимната красота в жилището знаят много добре колко е трудно да се устои на изкушението да имат добре поддържана циклама през зимата. За да цъфти по-дълго това чаровно цвете, ето няколко съвета.

Най-разпространената циклама - персийската (Cyclamen persicum; наричана още алпийска теменуга) съществува в много разновидности в зависимост от сорта: с обикновени цветове, с ресничести, вълнообразни, пъстри. Най-често срещаната окраска е червена, бяла, розова и всякакви нюанси на лилавото. Листата също носят своята декоративна стойност, защото са изпъстрени със сребристи ивици. Цикламата е твърде разпространено цвете в градинските центрове през хладните и студени сезони, затова е много изкушаващо да си го купите – обаче нерядко отглеждането му създава затруднения.

Как да си отгледаме циклама

Как да отглеждаме циклама в жилището?

Тайната на красивия цъфтеж при цикламата е температурата, която не бива никога да надхвърля 18°C. Диапазонът от 13 до 18°C е оптималното решение да я запазите в състояние на цъфтеж най-дълго. Поставете я в много светла стая без пряко слънце, в зимна градина или веранда – главното е да се спази температурната рамка.

Поливането е друг важен параметър: често в основата на цветните стъбла и/или листата на цикламата се забелязва сивкаво гниене. То се дължи на неправилно напояване. За да избегнете това, поливайте цикламата на всеки три дни с цел да има време водата да слезе в основата на саксията, а не да се задържи в луковицата, причинявайки гниене. Тя и без това ще се издигне по капилярите, без да се застоява в кореновата луковица. Един улесняващ трик, за да запазите цялата влага, от която цикламата се нуждае, без да загние, е да сложите саксията върху гъба (сюнгер), напоена с вода – така растението ще „изпомпва" влага според своите нужди, понеже се нуждае от оптимална влажност, за да може цъфтежът да продължи дълго време!

Не забравяйте да добавяте специализиран тор за цъфтящи растения през 15 дни, докато вашата циклама има цветове. Отстранете всички избледнели от тях чрез издърпване и въртеливо движение. Премахването на увехналите цветове освобождава енергия и създава условия за поява на нови цветни пъпки, като съответно удължава цъфтежния период.

Направете това за обилен растеж на цикламата през цялата година

След цъфтеж

Някои хора, без да притежават необходимата информация, безмилостно изхвърлят растението след цъфтежа – без да подозират, че е напълно възможно да го накарат следващата година отново да цъфти. За да стане така, оставете листата, докато изчезнат напълно, за да позволите на луковицата да натрупа хранителни запаси. Сетне изобщо престанете да поливате растението и сложете саксията на хладно, докато изникнат нови пъпки. После може да го пресадите в смес от специална почва за саксии и речен пясък. Поливайте пестеливо и преместете саксията някъде на ярка светлина; а после, когато листата са вече добре развити, приложете препоръчаните по-горе грижи.

Неправилното поливане - големият враг на цикламата

Или по-точно казано: голямата грешка при отглеждането на това растение. Въпреки че цикламата е влаголюбива, важно е да избягваме прекалената влажност, ако искаме да я съхраним правилно. От решаващо значение е да не бъде подложена на преовлажняване или жажда. Но тогава какъв е идеалният вариант?

Необходимо е почвеният субстрат да е малко влажен, но без излишъци. Най-добрият начин да напоявате правилно е, като наблюдавате почвата: щом се уверите, че е започнала да изсъхва не само на повърхността, а и по-надолу, е време да поливате отново.

Освен това, за да се запази по-добре и равномерно нормално ниво на влажност, е важно да се предотврати застояването на вода в средата на саксията, където е заровена луковицата. Овлажнявайки почвата наоколо, ще гарантирате, че цикламата е добре напоена, без да генерира повече влажност, отколкото е необходима за сърцевината на растението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com