Как се отглежда женшен в саксия?

3973
Как се отглежда женшен в саксия?
Снимка: whaltns17 / Pixabay

Преди да засадите разсад или да посеете семена от женшен, трябва да подготвите правилна хранителна смес (почва) в саксията. Съставът й е следният: 10 части повърхностен плодороден слой горска почва, 3 части угнил оборски тор, 4 части пръст изпод леска, 3 части угнила горска шума, 3 части наситнен блатен торф, 3 части горска езерна тиня, 3 части натрошен камък или едър пясък с размери от 0,2 до 0,7 мм, 2 части миналогодишни дървесни стърготини, 2 части дървесен прах, 0,5 части дървесна пепел, 0,5 части вар.

Възможни са и други варианти за ускорен растеж, по-специално с добавяне на кокоши тор и увеличаване на дяла на оборския тор. Това обаче отдалечава растението от естествената му среда (да не забравяме, че по произход то е горски обитател), а също така увеличава риска за инфекция от патогенните бактерии на цивилизацията.

Саксията се поставя на перваз на прозорец или балкон така, че слънчевите лъчи да осветяват растението преди 10 ч. и след 17 ч. През останалото време пряката слънчева светлина е вредна за женшена.

Ашваганда - билката, от която тялото ни има огромна нужда

Без минерални торове и органични добавки! Хранителната смес, подбрана от множество компоненти, съдържа всичко необходимо за живота на растението. Единственото изключение е дървесната пепел, с която може да се подхранва веднъж на 2-3 седмици. Саксията трябва да остане в едно и също положение през целия вегетационен период, без да се върти или обръща. Между нея и подложката й трябва да има въздух. За да направите това, саксията трябва да бъде поставена върху камъчета с височина 1,5-2 cм. Препоръчително е растението да получава чист въздух през целия вегетационен период - през прозорец или отдушник. В същото време избягвайте течения. Оптималната влажност на въздуха в помещението, където се намира женшенът, е 75-80%.

За да се подобри аерацията на кореновата система, препоръчително е отстрани да се направят 20-40 дупки с диаметър 4-5 мм (ако саксията е пластмасова) на различни височини. За същата цел можете да поставите в саксията дузина земни червеи. Друго ефективно средство за аериране може да бъде редовното (веднъж на две-три седмици) леко притискане на външните стени на пластмасовата саксия с ръце, което предизвиква леко движение на почвата вътре - така корените получават допълнителна порция въздух. Препоръчително е да правите това преди поливане.

Ако искате да размножите растението, изчакайте, докато плодовете паднат сами. Обикновено това се случва в края на септември, октомври и дори, ако саксията се пренесе на закрито преди сланите, в началото на ноември. Почистете ги добре от пулпата, накиснете ги за 10-15 минути в гъст разтвор на калиев перманганат (0,5 г на 1 литър вода) и след това ги заровете на дълбочина 3-4 cм в същия съд, на разстояние 8-10 см от основното стъбло. Може да използвате и отделни саксии. Кълновете се появяват след 20-22 месеца.

Не е истина колко полезен е ЖЕНШЕНЪТ

В летните жеги поливайте с вода със стайна температура веднъж на 7-10 дни, а в нормални дни - веднъж на 2 седмици. По-добре е да правите това вечер. Количество – 200-250 мл на саксия от 8-10 литра. Саксиите от 4-7 литра ще изискват съответно по-малко. Поливайте в кръг, но не в самия корен, а на 5-10 см от него (в зависимост от диаметъра на саксията).

Водата може да е речна, езерна, дъждовна, кладенчова, но най-важното – трябва да бъде чиста. В краен случай може да използвате чешмяна вода, но само след предварително 24-часово утаяване. През 3-4 поливания е препоръчително да се полива със слаб разтвор на калиев перманганат.

Когато стъблото изсъхне през октомври-ноември, е необходимо да се отреже на височина 1-1,5 см от почвата. Сетне поставете саксията в зимно помещение с температура от –1 до +2 градуса, като я покриете с целофаново фолио отгоре против кондензация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com