Не е истина колко полезен е ЖЕНШЕНЪТ

2861
Не е истина колко полезен е ЖЕНШЕНЪТ
Снимка: iStock/Guliver

Женшенът е много почитано и използвано в източната култура растение, което има редица ползи за здравето и е неизменна част от народната медицина. Хората го използват от хилядолетия насам. То има ефект върху имунитета ни, концентрацията и паметта, енергията и др. 

Женшенът е известен и като червен, корейски или азиатски и е доста използвана билка от различните народи. В състава му откриваме фитонутриентни съединения - гинзенозиди, имащи положителен ефект върху енергийните ни нива, както и спомагат за поддържане на баланс на нервната система. Ако искате да разберете още за ползите от женшена, продължете в следващите редове.

Ползите от женшена

Дава ни допълнително енергия

Добавките с женшен са много ефективни в тази насока, тъй като повишават енергията и работоспособността ни, а и ни карат да се чувстваме по-мотивирани. Женшенът има и антиоксидантни свойства, които се справят с регулирането на оксидативния стрес, което отново се отразява положително на енергийните ни нива.

Потушава СТРЕСА и укрепва ИМУНИТЕТА – това е ашваганда

Укрепва имунитета

Женшенът стимулира имунни клетки, които се борят с възпаленията и свободните радикали, навлезли в организма ни. Освен това има благоприятно влияние върху цялостната ни имунна система, има противовъзпалителни ефекти и държи болестите далеч от нас.

Полезен за кожата

Отново благодарение на гинзенозидите в състава на женшена се активират противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на растението, като по този начин те участват в регулацията на колаген, който е важен за еластичността на кожата ни и спомагат хидратацията й.

Балансира нивата на кръвната захар

Една от важните ползи на растението е благоприятното му влияние върху нивата на кръвната захар. В зависимост от вида на женшена влиянието му се отразява по различен начин върху организма. Може да се посъветвате с лекар или специалист, който да ви даде добри съвети и да прецени кой вид е най-подходящ за вашето здравословно състояние.

Откриха растение, което значително намалява нивата на кръвната захар след хранене

Повдига настроението

Благодарение на вече изброените ефекти на женшена върху здравето ни, от това се повлиява и нашето емоционално състояние и енергия. Женшенът спомага и за намаляване на мозъчната мъгла, повлиява положително върху нивата на кортизол и понижава стреса.

В ролята на актопротектор

Женшенът не само че повишава мотивацията и енергичността ни, но и засилва концентрацията, производителността и умствения ни капацитет благодарение на наличието на адаптогени в състава му.

*Статията е с информативна цел и не бива да предприемате никакви действия преди да се консултирате със специалист. Особено ако имате алергии, специфични заболявания, кърмите или сте бременни - задължително се консултирайте с лекар. Консумацията на женшен не е препоръчителна също ако се опитвате да заченете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези ключови симптоми показват, че имате проблем с щитовидната жлеза

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Тези суперхрани намаляват риска от онкологични заболявания

Това е най-полезната закуска за чревното здраве

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com