Какви са капризите на мушкатото?

33623
Какви са капризите на мушкатото?
Снимка: iStock

Мушкатото е растение, което е подходящо за начинаещи градинари. Можете да го сложите директно в градината или пък в саксии. Тъй като идва от Южна Африка, то обича да му бъде топло и приятно. Почвата трябва да бъде рохкава и хранителна, както и да се полива редовно, но не и да се прекалява с водата.

В периода на вегетацията трябва да го подхранвате с течни торове на всеки две седмици. Друг вариант е, когато го изнесете през пролетта, да сложите торове с удължено освобождаване. Мушкатото не обича вятъра, така че му осигурете място, което е защитено от него.

Това са само общи насоки за това как да се грижите за мушкатото. В следващите редове ще посочим някои особености в грижите, които зависят от това дали са за млади растения или за възрастни.

5 цветя, които може да отглеждате в дома си, ако имате котка

Подходите на събуждане зависят от начина на презимуване

Младите мушката и сакъзчета имат нужда от най-много грижи именно през пролетта. В зависимост от начина на съхранение, тези растения се събуждат по различен начин. Не трябва да забравяте, че има период на приспособяване към новите топли и светли кътове. Трябва да внимавате с поливането, тъй като малкото листна маса не може да поема и изпарява голямо количество вода. Водата трябва да е точното количество, така че да не се стига до загниване, но и до пресушаване.

Баланс е нужен не само в поливането, но и в температурата и осветлението.

Преход от тъмно на светло

Вече споменахме, че това е едно от най-лесните растения за отглеждане. Въпреки всичко те изпитват през зимата дефицит на листа и съответно издължават междувъзлията си, за да стигнат до светлина. Когато ги изнесете навън, дайте им време да се адаптират преди да оформите храстчето. Идеята е растението да започне активното сокодвижение. Това са процесите, които го карат да се раздвижи, разцъфти и да зарадва притежателя си.

Кои са най-ароматните цветя?

Резитбата се прилага само при добре развито растение. Прави се на 10-15 см от корена, така че да останат поне 5 възела. Препоръчително е първите цветове да се отстранят, тъй като това пренасочва силите към растеж.

Ако цветето няма нужда от пресаждане, то трябва да започне торенето. Хубаво е първите две вкарвания да бъдат с повече азот. При следващите се увеличава количеството на фосфора и калия. Те не се нуждаят от често и много подхранване. Ако сте ги пресадили, не започвайте веднага с течни торове, а с по-бавно разградими.

Ако растенията са с добра коренова система, то можете веднага да ги засадите. В този случай просто оставете корените за няколко часа във вода, за да могат да се напоят и след това ги пресадете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Размножаване на орхидея от листо - с този трик става лесно!

Трябва ли да се режат листата на лалетата след цъфтежа

Няколко капки от това и в градината ви няма да остане нито една мравка

Торене на ягодите с йод - ето как се прави

Това е най-доброто време за засаждане на тревните площи за по-зелена морава

Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки

Как се прави захващане на роза от клонче?

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com