Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е най-добре да засадите до краставиците

13 март 2024, 13:54 часа

Ако искате краставиците да дадат висококачествена реколта в края на сезона, тогава трябва да им осигурите адекватна грижа. Това обаче не е единственото условие. Също така е важно да изберете подходящи съседни култури. Списъкът с тях включва зеле, копър, бобови растения.

Какво е най-добре да засадите до краставиците?

Зелето е един от най-добрите съседи на краставиците. Тези зеленчукови култури няма да се конкурират помежду си за ресурси и хранителните вещества. Те имат и приблизително еднакви изисквания към влагата, което е изключително важно.

Най-добрият домашен тор за краставици и домати - той е любим на нашите баби

Освен това зеленчуците те са атакувани от различни вредители и болести, така че съседството им ще бъде изключително успешно.

Копърът също е добър съсед на краставиците. Интересното е, че тези две растения се съчетават добре не само като част от лятна салата, но те са и добри съседи в градината Копърът няма да се конкурира с краставиците за хранителни вещества или влага, така че съседстото им няма да се отрази негативно на тяхното развитие.

Бобови растения и краставици - това съседство ще има само предимства. Факт е, че бобовите растения имат чудесен ефект върху състоянието на почвата, като я правят по-питателна. Също така между тези култури няма конкуренция по отношение на хранителните вещества и вода.

До граха, както и до боба и боба, краставиците се чувстват страхотно и плододават добре. Бобовите растения обогатяват почвата с азот, така че е особено полезно да ги сеете по периметъра на лехите с краставици или в средата на лехите. След като приберете граха и боба, просто отрежете растенията, оставяйки корените в земята, за да подобрите плодородието на почвата. Можете също така да засадите бобови растения в оранжерия.

Също така можете да засадите царевица до краставиците. Това съседство е доста успешно и може значително да увеличи добива на краставици. В този случай царевицата ще се превърне в истинска опора за лозите от краставици, които могат да бъдат вързани към стъблата. В допълнение, тя ще предпази насажденията от вятъра и изгарящото слънце. Кореновата система на тези култури не се конкурира за хранителни вещества, но понякога на краставицата може да липсва азот. Затова следете внимателно състоянието на растенията и наторявайте редовно.

Билката, която гарантира богата реколта от краставици

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес