Какво е то компостиране и трябва ли да го правим?

16279
Какво е то компостиране и трябва ли да го правим?
Снимка: planet_fox / Pixabay

Компостирането е метод за преработка на сурови органични отпадъци от аеробни микроорганизми. Този метод е биологичен. Резултатът е здравословен компост, който прилича на почва. В резултат на аеробното компостиране се получава 40-50% от компоста, 40-50% са газове, 10% са други останали материали. Частните фермери компостират останките от градината и фермата си сами. Поставят ги на купчина и периодично разбъркват за достъп на кислород. Процесът отнема няколко месеца. Получения  компост се използва за наторяване и  подобряване на почвата на градински растения.

Описание и предимства на метода

Всички видове аеробни бактерии растат и се развиват в дълбоките слоеве на почвата. Те предизвикват процес на ферментация с отделяне на топлинна енергия, в резултат на което отпадъците се нагряват от 50 до 70 градуса. Компостирането е екзотермичен биологичен процес на окисление. Под въздействието на температурата настъпва смъртта на патогенни микроби. Яйцата и ларвите на мухите умират. Разлагането на твърдите битови отпадъци протича с висока скорост, отделят се въглероден диоксид и вода. Реакцията продължава до появата на компост, подобен на хумус. Разлагащите се сложни съединения се превръщат в най-простите.

Как да създадем здрава градинска почва

Ползи и недостатъци

Компостирането е едно от най-полезните неща, които можете да правите в градината, а причините за компост са много. Като се има предвид това, не се чувствайте виновни, ако не искате да компостирате или ако това просто звучи като твърде много неприятности. Вярно е, че компостирането предоставя много предимства, но има и няколко основателни причини да не компостирате. Ако смятате, че това просто не е вашето нещо, отделете малко време, за да разгледате ползите и недостатъците на компостирането.

Плюсове на компостирането

- Подобрява структурата на почвата и задържането на вода

Подобрява структурата и текстурата, позволявайки на почвата да задържа повече хранителни вещества, вода и въздух, което води до по-здрави и по-продуктивни растения. Задържането на вода насърчава растенията да растат по-големи коренови системи, което от своя страна предпазва от ерозия и оттичане, които замърсяват нашите водни пътища.

- Естествен органичен тор

Правенето на промени във вашата градина с компост има още една полза. Тъй като е съставен от органични материали, компостът се разгражда с течение на времето.Тъй като компостът се разгражда, той постоянно подхранва околните растения. Това намалява нуждата от синтетични химикали и торове.

Каква почва да изберем за стайните растения

Минуси на компостирането

- Отнема много време и енергия

Компостирането означава транспортиране на окосена трева, листа и други компостируеми материали в купчина. Когато компостът приключи, го слагате във вашата градина или цветна леха и след това започвате отначало. Не можете просто да забравите за компоста.

- Не е перфектният тор

Няма аргумент, че компостът е полезен за почвата и намалява нуждата от химически торове. Въпреки това повечето градинари ще научат, че компостът в най-добрия случай е добавка към обикновен тор и че балансът на хранителните вещества зависи от съставките. Освен това компостът, който не се поддържа правилно, може да загуби значителни количества хранителни вещества, тъй като се отмиват от дъжд или се разпръскват в атмосферата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com