Кога е най-доброто време за подрязване на лозите според градинарите?

30289
Кога е най-доброто време за подрязване на лозите според градинарите?
Снимка: Marc Benedetti / Pixabay

Резитбата на лозите е важна задача за лозарите, а правилното определяне на момента е от решаващо значение за здравето и продуктивността на лозите. Лозите са сравнително издръжливи и прощаващи, но моментът на резитбата може да окаже значително влияние върху добива и цялостното здраве на лозите.

Кога да подрязвате лозите, за да си осигурите успешна реколта?

1. Резитба в периода на покой: Най-подходящото време за резитба на лозите е през периода на покой, обикновено в края на зимата или в началото на пролетта. Този период, когато лозите са свалили листата си и са в състояние на покой, е идеален за поддръжка на лозите. Точното време варира в зависимост от вашия регион и климат. Обикновено трябва да подрязвате лозите, преди да се разпукат, но след като е преминало най-студеното зимно време. В много региони това се случва между януари и март.

Грижа и подрязване на ГРОЗДЕТО: Кога и как?

2. Опасения, свързани със замръзване: От решаващо значение е да определите времето за резитба, за да избегнете слана. Ако режете твърде рано, новият растеж може да бъде податлив на увреждане от слана, което може да навреди на лозата. Твърде късното подрязване може да забави разпукването на пъпките и съответно вегетационния период. Следете местните метеорологични условия и обмислете използването на методи за защита от измръзване, ако се налага да режете рано.

3. Акт на балансиране: Резитбата на лозите е деликатен акт на балансиране между премахването на достатъчно растеж, за да се осигури качествено производство на плодове, и запазването на достатъчно листа за фотосинтеза и здраве на лозите. Избягвайте силна резитба по време на периода на покой, която може да стресира лозите. Основното правило е да се премахнат около 90 % от растежа през предходната година, като се оставят няколко добре разположени пръчки.

4. Лятна резитба: Въпреки че резитбата през периода на покой е основният акцент, някои летни грижи могат да бъдат полезни. През лятото отстранете излишните листа и леторасти, за да подобрите циркулацията на въздуха и излагането на слънчева светлина, като намалите риска от болести и подпомогнете узряването на плодовете. Внимавайте обаче да не прекалите с резитбата по време на вегетацията, тъй като това може да стресира лозата.

Резитба на лозите през есента - ето какви са тайните на опитните лозари

5. Системата на обучение е от значение: Видът на системата за обучение на лозата, която използвате, също може да повлияе на времето за резитба. Например лозите, които се режат на шпори, трябва да се подрязват през периода на покой, докато лозите, които се режат на тръстика, могат да бъдат по-гъвкави по отношение на времето.

6. Управление на болестите: Резитбата през периода на покой позволява отстраняване на болна или заразена дървесина, което намалява риска от вредители и болести. От съществено значение е да се изхвърля правилно подрязаният материал, за да се предотврати разпространението на патогени.

Кога да се подрязват лозите е важно решение за всеки собственик на лозе. Правилното определяне на времето в зависимост от цикъла на растеж на лозата и местните климатични условия е от съществено значение за осигуряването на богата реколта от висококачествено грозде. Следването на експертни съвети и отчитането на специфичните нужди на вашия сорт лози ще ви помогне да вземете правилните решения за резитба и да поддържате здрави и продуктивни лози за години напред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ако отглеждате доматен разсад на перваза, винаги го торете по този начин

Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?

Засаждане на картофи - мързеливите градинари задължително слагат това

Билката, която е най-добрият тор за доматите

НЕ засаждайте розите до тези растения

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни

Какво трябва да засадите между картофите за богата реколта

Засаждане на доматите - НЕ слагайте това в дупката

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com