Кога трябва да засадите семената, ако искате да имате страхотна градина

52918
Кога трябва да засадите семената, ако искате да имате страхотна градина
Снимка: planet_fox / Pixabay

Първите месеци от новата година обикновено са най-подходящият период за засяване на семена. Пазарът разполага с разнообразни продукти, улесняващи все повече работата на градинарите, дори и на начинаещите. Добре е обаче сеитбата да се осъществява в помещения със стайна температура, семената не бива да се съхраняват при студ и влага.

Също така, тарелките, почвата и водата трябва да са с близка до стайната температура, а не студени. Ако това е първото ви засяване, най-добре е да се спрете на по-лесни за отглеждане растения като например Богородички, Пламъче, Флокс, Циния и др. Добри съвети ще ви дадат и цветарите.

А ето и няколко съвета за купуването, съхраняването, засяването и поддържането на семената, които със сигурност ще доведат до задоволителни резултати:

Как да си отгледаме циклама

Цикламата ще расте почти навсякъде, където има зимна светлина и влажна, но добре дренирана почва през вегетационния им период. Поради п...

Обърнете внимание на срока на годност преди да закупите семената

Броят на семената в пакетчето няма да покълне на 100%, затова имайте предвид и някои други фактори като срок на годност, къде и как се съхраняват в магазина и др. Ако всичко е добре спазено, от 100 броя семена например е нормално да поникнат около 70-80.

Изберете правилния вид контейнер за съхранение

По принцип може да използвате всякакъв съд – от кофички, кори за яйца до саксии и тарелки. Но за да сте сигурни, че доставяте и поддържате необходимата влажност, е най-добре да използвате тарелките, които се използват в оранжериите. Те се предлагат в различни размери, а ако не можете да прецените кои ще са най-подходящите за вашия случай, споделете и потърсете съвет от продавачите какво ще засявате в тях. Ако обаче решите да използвате стари съдове, трябва да ги накиснете предварително в обеззаразител за около 10 мин.

Грижите, които трябва да положим за градината през зимата

В края на февруари и началото на март е време да започнете подготовката за новия сезон. Ако има останал сняг, то разхвърляйте торфена п...

Не използвайте стара пръст

Тарелките се запълват с пресята торфена смес, която е специално за разсади или млади растения. Леко се изравнява и потупва, в средата на всяка се поставят по 1-2 семки, като след това се поръсват леко с вода. За да имате успех в засаждането, трябва да използвате лека и торфена почва с натурална киселинност и задължително трябва да се пресее, дори да е ситна.

След насяването покрийте с почва при необходимост

Ситните семена обикновено няма нужда да се покриват допълнително с почва, но при по-едрите това може и да е дори задължително. Направете тънък слой с помощта на ситото. Също така, всяко семе е различно и ви съветваме да прочитате внимателно указанията на опаковката – кой е най-подходящият период за засяване, в какъв съд и т.н. Някои видове не се пресаждат, а се засяват директно в постоянен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com