Кои зеленчуци  трябва да засадите през МАЙ

18128
Кои зеленчуци  трябва да засадите през МАЙ
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

Когато почвата достигне около 8 градуса и започне да се затопля, обикновено знаем, че предстои сеитбата на картофи. Но какви други насаждения и култури можем да засадим през май месец? В началото на май е възможно да засадите разсад от ранните сортове тиква, краставици, пъпеш, диня, карфиол и др., които в края на месеца да присадите в оранжериите си. По-устойчивите култури може да засадите директно на открито още в началото на месеца. Ето и какво още можем да засадим през май:

Зеле

Трябва ви само минута да направите това преди засаждането на картофите, но след това реколтата ще е двойно по-богата

Една проста процедура, която отнема само минута, може сериозно да повлияе на реколтата от картофите в края на сезона. Опитните градина...

Посейте зелевите семена на дълбочина около 2 см и излейте вода и тор в почвата. След като започне появата на първите листа, обикновено от 6-7 семена са останали около 2, а след появата на третото листенце, остава само един силен разсад.

Имайте предвид, че зелето обича много вода, но не бива и да прекалявате, защото може да създадете предпоставка за съдова бактериоза на растението.

Зелени насаждения

Маруля, магданоз, копър са чудесни култури за засаждане в началото на месеца директно в открити площи. В малка дупчица поставете около 10 семена и на всеки 10 см правете ново гнездо. Поливайте ги добре и почиствайте от плевели, а при нужда - оредявайте растенията. Семената на марулята могат да бъдат засадени и при почви от 5 градуса, като тогава първите листа ще поникнат до седмица.

Лук

Златното правило при засаждането на зеле, което всеки градинар трябва да знае

Всеки градинар трябва да знае едно златно правило при засаждането на зеле, за да е богата реколтата му. От изключителна важност е да с...

Луковите глави се накисват за около 15 часа предварително във вода преди засаждането. Температурата на въздуха трябва да е поне 10-15 градуса, а почвата - влажна и рохкава. Направете гнездо с дълбочина 3-4 см и посейте главата, като разстоянието между гнездата трябва да е около 10 см.

Моркови

Някои сортове моркови могат да се засадят още в началото на май, докато за други е по-добре да се посяват в края на месеца. Морковите не растат добре в тежки почви, препоръчват се пасъчни и насипни такива. Градинарите препоръчват да се избере такъв терен, в който минали години са се отглеждали например лук, копър, зеле, чесън, краставици или домати. 
Семената се подготвят предварително - люпят се и се закаляват, след което се посяват на дълбочина около 2 см през 1,5 см разстояние. Преди да се появят първите зелени листенца почвата се полива често и обилно, след което количеството се редуцира, за да се избегне развалянето на продукцията.

Цвекло

През май месец може да засадите и цвекло в обогатена с хумус, плодородна и рохкава почва. Трябва да има достатъчно количество естествена светлина и почвата да е поне 10 градуса. Семената се киснат предварително в топла вода. След това се засаждат на дълбочина до 3 см през 5-10 см разстояние.

Засадете лука на подходящото място, за да имате добра реколта

Лукът и чесънът са сред растенията, които са много лесни за засаждане. По-долу са изброени съвети, които да ви помогнат да получите по-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com