Краставиците и тиквичките няма да имат прибиране, ако ги полеете с това

30116
Краставиците и тиквичките няма да имат прибиране, ако ги полеете с това
Снимка: iStock

При отглеждането на всякакви зеленчукови култури правилното подхранване играе много важна роля - това важи с пълна сила за краставиците и тиквичките. Ако мечтаете за богата реколта, опитайте подхранването със специален тор, който можете да приготвите със собствените си ръце.

Отглеждайки зеленчукови култури, е много важно да изберете оптималните условия за техния растеж. Начинаещите градинари често подхождат с убеждението, че няма нищо трудно в отглеждането на горепосочените култури. Но понякога се случва, така че зеленчуците не дават голяма реколта без допълнително подхранване.

На първо място, трябва да запомните някои правила за отглеждането им винаги да ги спазвате. Разбира се, ключът към добрата реколта е правилното подхранване. Можете да го направите с помощта на всякакви естествени вещества. Например, за тези две зеленчукови култури подходящи са дървесна пепел, мая, пилешки тор, хляб с кефир и др.

Подхранване на краставици и тиквички за богата реколта

Но торът от коприва се счита за най-ефективният метод. За да го приготвите, вземете кофа или варел, напълнете го с коприва без цветя и семена, долейте вода. Оставете съда на тъмно и топло място за една седмица (течността трябва да спре да се пени), като разбърквате инфузията от време на време. Когато разтворът е готов, той трябва да се разреди с вода (10 литра вода на 1 литър инфузия) и да се поливат растенията под корена.

Краставици и домати - как е правилно да се поливат в жегата

Сеитбообращението се счита за много важно, трябва да изберете сортове с дълъг плод. Също толкова важно е правилото зеленчуците да не се засяват твърде гъсто. В противен случай може да нямат достатъчно въздух и хранителни вещества. Гъстата сеитба създава опасност от различни болести и зарази.

Правилното поливане също е важно. Това важи особено за краставиците и тиквичките. Не забравяйте да следите нивото на влажност, като не допускате почвата да е прекалено влажна или суха. По време на поливането не забравяйте да следите за гнили листа по растението. Ако са налице, трябва да ги отстраните незабавно.

Тиквичките са ненаситна култура, но при добро хранене могат да плододават дълго и обилно. Нашите баби някога са засаждали семената им в компостни купчини и винаги са получили огромни добиви. Тази култура реагира много добре на зелено торене. Необходимо е да се подхранва с билкова инфузия поне веднъж на 10-14 дни Дървесната пепел е друг безплатен тор, който има положителен ефект върху добива на зеленчука. Тя съдържа много полезни макро- и микроелементи. Пепелта може просто да се разпръсне около храстите преди поливане.

Прочетете също: Жегата няма да съсипе краставиците и те ще растат като луди, ако ги полеете с това

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com