Къде е на-добре да засадите розите?

6709
Къде е на-добре да засадите розите?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Ако искате розите в градината да ви зарадват с буен и дълготраен цъфтеж, тогава трябва да изберете правилното място за тях.

Най-доброто място в градината за розите

Слънчевите зони са идеални, тъй като розите се считат за топлолюбиви растения. Също така е важно цветната леха да е разположена по такъв начин, че растенията да не се смущават от течение или излишна влага.

Не засаждайте розата на ниски места, където се събира вода след валежи и топенето на снега. В противен случай кората и корените ще изгният и в крайна сметка растението ще умре.

Освен това трябва да изберете правилните съседи за крехки рози. Има растения, които могат да потиснат растежа на цветята и да привлекат вредители и болести.

Торене на розите през пролетта - това са най-добрите домашни торове

На първо място, говорим за касис, картофи, цариградско грозде, лук и чесън. Освен това не трябва да засаждате рози до лехи с домати.

Поливане на розите

Поливането също е от значение за растежа, развитието и цъфтгежа на това красиво цвете. Препоръчително е да се използва дъждовна вода, вода от река или кладенец (загрята), или чешмяна вода (утаена).

Най-големият ефект от дъждовната вода е, когато вали. Това е "жива" или така наречената магнетизирана вода. Тя улеснява разтварянето на хранителни вещества в по-малки частици, които са лесно достъпни за корените. Ето защо често се използват устройства за магнетизиране на вода при поливане. Особено ефективно е пръскането със смеси, приготвени на базата на магнетизирана вода. Събраната дъждовна вода бързо губи свойствата си.

Речната или езерната вода обикновено съдържа голям брой микроорганизми и примеси, които могат да служат като допълнително подхранване.

Водата от кладенеца е студена и затова трябва да се нагрява (температура не по-ниска от 16ºС). При поливане със студена вода корените губят способността си да усвояват хранителни вещества. Освен това тази вода може да е твърда, солена или да има други примеси.

Чешмяната вода трябва да се остави в отворени съдове поне за един ден, тъй като хлорът е много вреден за растенията. При поливане е препоръчително тази вода да се магнетизира. Магнетизиращото устройство се монтира само в края на маркуча, а не в началото. Можете да поливате по-рядко, но обилно. При често малко поливане розите развиват плитки корени, които често страдат от изсушаване и замръзване. При недостатъчно поливане розовият храст изостава в растежа, листата и цветята стават по-малки. Липсата на поливане и хранене провокира развитието на болести. Прясно засадените храсти, както и нискорастящите групи рози, които имат малък корен, се поливат по-често. Увеличете поливането и торенето на песъчливи и подпесъчливи почви. Също така увеличете поливането по време на интензивен растеж и цъфтеж.

Има няколко вида поливане. И всеки има своите плюсове и минуси. Най-скъпото, но ефективно капково напояване. При този тип напояване консумацията на вода е минимална, физическият труд е почти елиминиран и има възможност за автоматизиране на процеса.

Как се извършва правилно вкореняване на рози във вода?


 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как трябва да се тори с дървесна пепел?

Правила за засаждане на разсад от лук в градината според градинарите

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Торене на лука с пепел - трябва ли да се прави

Краста по картофите - 3 прости правила, които предпазват от нея

Най-добрите торове при засаждане на домати - какво се слага в дупката

Не изхвърляйте окосената трева - вижте как да я използвате

Експерт: 1 супена лъжица от това ще ви избави от листните въшки

Как доматите издават липса на азот и калций?

Страхотен трик за краставици - Няма да можете да приберете реколтата!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com