Опасността от слънцето за саксийните цветя

1002
Опасността от слънцето за саксийните цветя
Снимка: iStock

Летните и топли месеци ни даряват с повече слънчеви дни, като светлината през деня значително нараства. Това е прекрасно за хората, позволявайки им да се насладят на дълги разходки и подобрено настроение, както и да четат на естествена светлина, спестявайки енергия. Но какво се случва с нашите обичани стайни растения? Как реагират те на изобилието от светлина? Фактът е, че растенията се сблъскват с предизвикателства и реагират различно на промените в продължителността на дневните часове. Увеличаването на светлата част на деня става източник на стрес за тях, който може да ги застраши. Особено през май и юни, растенията са изложени на риск от прегряване при ясни дни и от недостиг на светлина при облачно време.

Как влияе пряката и непряката светлина върху цветята?

Какво предизвиква това?

Растенията реагират на фотопериодизма, който е реакцията на живите организми към промените в осветеността през деня и продължителността на дневните часове. Много растения са изключително чувствителни към тези промени. Нарушаването на процеса на фотосинтезата, който е от съществено значение за живота на растенията, е едно от видимите последствия.

Хлорофилът, зеленият пигмент, бива разрушен или заменен с други пигменти, като каротеноиди. Листата започват да изсъхват, пожълтяват и умират. Появяват се изгаряния, които водят до отмиране на тъканта и образуване на петна и дупки (некроза). Издънките губят листата, изсъхват и оголват се. Пъпките и цветовете изгарят. Ако не се предприемат спешни мерки, растенията могат сериозно да пострадат или дори да загинат.

Не всяка вода е подходяща за саксийните цветя

Растения, изложени на риск

Почти всички растения са подложени на риск, независимо дали са светлолюбиви или търпеливи към сянка. Най-големият риск засяга кактусите, алое вера и нейните декоративни форми, орхидеите, персийската циклама и много други. Но как можем да намалим вредното въздействие на слънцето върху растенията? Важно е да ги поставим постепенно и плавно в условията на увеличаваща се (през пролетта) и намаляваща се (през есента) светлина през деня.

Това не е сложно. Можете да постъпите по два начина:

1. Преместете растенията от прозореца към задната част на стаята, където има ярка, но разсеяна светлина, съобразявайки се с изискванията на всяко растение.

Саксийни цветя, подходящи за вашата СЛЪНЧЕВА градина

2. Залепете огледален филм на прозорците от края на февруари. Филмът се фиксира с лепяща лента и постепенно увеличавате продължителността на осветяване, като леко отваряте филма - първо за 15-20 минути седмично, след това за 30 минути, след това за един час, за 1-2 часа и така нататък. Този метод дава възможност на растенията да се физиологически приспособят към новите условия на осветеност.

Ако следвате тези прости насоки, ще помогнете на растенията да се предпазят от вредните въздействия на слънчевата светлина и да се адаптират към промените в продължителността на дневната светлина. Подгответе се внимателно, за да защитите зелените приятели и да им осигурите оптимални условия за растеж и процъфтяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се сади в градината през Страстната седмица?

Защо опитните градинари поръсват градината със захар?

Засаждане на картофи - НЕ правете тези грешки

Може ли да се засаждат домати всяка година на едно и също място

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

Защо репичките стават горчиви?

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com