От какво се нуждаят доматените растения през септември?

1977
От какво се нуждаят доматените растения през септември?
Снимка: Istock

Септември е моментът, в който да се подготвим за есента и да се погрижим за нашите домати. Есента представлява нови предизвикателства и възможности за успешно отглеждане на този вкусен и полезен зеленчук. Ето някои съвети от опитен градинар, които ще ви помогнат да имате богата реколта до късна есен.

Променете графика на поливане

През есента, жегите отстъпват място на дъждовете, което представлява нов риск за вашия градинарски успех - гниенето на доматите. За да го предотвратите, променете графика на поливане. Поливайте по-често през сухите и горещи дни и спрете, когато има достатъчно влага от дъждовете. Съобразете се с времето и нуждите на вашите растения.

Задължително направете това в градината през СЕПТЕМВРИ

Подхранване с калий

През септември, вашите домати имат нужда от калий, но изключете азотното подхранване. Калият подпомага узряването и здравето на доматите, като им предоставя важни хранителни вещества. Подсилете растенията си с правилната подхранка и ще се наслаждавате на сочни и зрели домати през есента.

Премахнете колтуците

Колтуците изискват хранителни вещества, които могат да бъдат по-добре използвани от доматите ви. Особено важно е да премахнете колтуците, разположени ниско до земята. Това ще насочи енергията на растението към растежа и узряването на плодовете.

Какво се случва, ако засадите доматите през юли?

Берете зрелите плодове

Внимавайте при брането на домати. Плодовете трябва да бъдат зрели, но не прекомерно зелени. Идеалната температура за бране е над 10 градуса. Зелените домати могат да узреят в дома ви без да се промени вкусът им. Това е отличен начин да предпазите реколтата си от вредните ефекти на студа.

Мулчирайте почвата

Мулчирането на почвата около доматите е важно. Това помага за предпазването на растенията от слана, загубата на влага и други неблагоприятни условия, които могат да повлияят отрицателно на реколтата. Почвата трябва да бъде покрита с мулч, който да предостави допълнителна защита.

Защо доматите се разцепват: Градинарите споделят

Подрязване на върховете

През септември, отрежете върховете на растенията си. Това спира растежа на стъблото и насочва усилията към развитието и узряването на плодовете. Подрязването е важна част от грижата за доматите ви и помага за поддържането на растенията в здраво състояние.

Използвайте йод за предпазване от заболявания

Ако срещате проблеми със загниването на доматите, можете да ги напръскате с разтвор на йод. Този народен метод е ефективен за дезинфекция на почвата и растенията, без да представлява опасност за хората. Йодът предпазва растенията от редица заболявания и може да помогне за запазване на реколтата.

По-бързо узряване на доматите през септември - всеки градинар трябва да знае тези трикове

Използвайте народни средства за удължаване на плододаването

Опитните градинари препоръчват използването на народни средства за удължаване на плододаването. Едно от тях е разтворът от пепел. Прост и ефективен, този разтвор се приготвя лесно и се използва за пръскане през септември. Той помага за предпазването на доматите от болести и за увеличаване на реколтата.

Със следването на тези съвети и използването на народни средства, вие можете да удължите сезона на доматите си и да се наслаждавате на вкусни и здравословни плодове през цялата есен. Опитайте ги и ще видите разликата в реколтата си!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com