Правилно поливане на ОРХИДЕЯТА, за да се радвате на страхотен цъфтеж

29031
Правилно поливане на ОРХИДЕЯТА, за да се радвате на страхотен цъфтеж
Снимка: iStock

Орхидеите са красиви и елегантни цветя, които изискват специална грижа, за да растат здрави и да цъфтят дълго време. Едно от най-важните неща, на което да обърнем внимание, е правилното поливане. Това е ключът към формирането на здрава коренова система и дълготрайния им цъфтеж. В тази статия ще ви разкажем как да поливате орхидеите си правилно и кога е най-добре да го правите.

Как да разберем кога трябва да полеем орхидеята?

Ако корените на орхидеята са придобили бял или сив цвят, това е ясен знак, че трябва да я полеете. Това означава, че корените й са изсъхнали и им липсва вода. Важно е да не я поливате прекалено много, защото това може да доведе до гниене на корените и загуба на растението.

Как да поливаме орхидеите?

Има няколко начина за поливане на орхидеи, но двата най-често използвани са:

Начин 1: Поливане в леген

Поставете саксията с орхидеята в леген с вода и я оставете за 10-15 минути. След това я извадете и оставете да се отцеди. Този начин на поливане е много ефективен, защото позволява на корените да попият точно толкова вода, колкото им е необходимо. Важно е да не оставяте орхидеята в легена прекалено много, защото това може да доведе до гниене на корените.

Кога се торят орхидеите? Грижа за красив цъфтеж

Начин 2: Поливане в саксията

Излейте половин чаша вода директно в саксията, заобикаляйки нейния център. Това ще позволи на водата да стигне до корените, без да наводни центъра на растението. През деня водата ще се абсорбира от корените. Този начин на поливане е по-бърз и по-удобен, но може да бъде по-труден за контролиране на количеството вода, което получава растението.

Кога да поливаме орхидеите?

Орхидеите обичат да бъдат поливани редовно, но не прекалено много. В зависимост от температурата и влажността на въздуха, може да е необходимо да ги поливате по-често или по-рядко. Обикновено е добре да ги поливате веднъж седмично през топлите месеци и по-рядко през по-студените месеци. Важно е да не ги поливате прекалено много, защото това може да доведе до гниене на корените и загуба на растението.

Правилната светлина за орхидеите, за да цъфтят като ЛУДИ

Какво да правим, ако орхидеята не цъфти?

Ако орхидеята ви не цъфти, може да има няколко причини за това. Една от тях е липсата на достатъчно светлина. Орхидеите обичат да бъдат на място, където има достатъчно светлина, но не директна слънчева светлина. Друга причина може да бъде липсата на достатъчно вода или хранителни вещества. Уверете се, че я поливате редовно и че използвате подходяща хранителна добавка за орхидеи. Ако корените й са изсъхнали или гният, това може да доведе до загуба на цветовете. В този случай е необходимо да пренесете орхидеята в нова саксия с нова почва и да я поливате редовно.

Заключение

Орхидеите са красиви и елегантни цветя, които изискват специална грижа, за да растат здрави и да цъфтят дълго време. Правилното им поливане е ключът към формирането на здрава коренова система и дълготрайния им цъфтеж. Важно е да знаете как да ги поливате правилно и кога е най-добре да го правите, за да се наслаждавате на красивите им цветове през цялата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com