Пролетната резитба на лозя - ето как се прави

1808
Пролетната резитба на лозя - ето как се прави
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Лозата е увивно растение, което първоначално е растяло по дърветата. Оставено на произвола, то има тенденция да расте хоризонтално, тъй като първите пъпки, които се разпукват, обикновено са тези в самия край на върховете на лозата. Ето защо лозите трябва винаги да се подрязват, за да се противодейства на тенденцията за необуздано израстване, в противен случай отслабва структурата на растението - лозата става крехка, трудна за поддържане и неспособна да дава висококачествени гроздове.

Ако лозите не се режат, тогава рискът от гъбични заболявания също се повишава значително. Поникват все повече и повече пъпки, а броят на издънките и чепките се увеличава. Издънките изтъняват, гроздето става по-малко и в резултат на това качеството може да пострада значително.

Резитбата влияе както върху количеството, така и върху качеството на добива, като определя колко пъпки могат да останат на лозата. Всяка пъпка пуска издънка, която от своя страна ражда до три чепки. Нивото на продуктивност зависи от сорта лоза и от разположението на пъпките на подложката.

Още: Резитба през февруари: ТЕЗИ две растения ще имат нужда

Ако реколтата е голяма, тогава може да има твърде много гроздове за способността на лозата да фотосинтезира. Това води до неблагоприятно съотношение лист-плод и затруднява узряването на гроздето. Освен това, тъй като на гроздето е даден приоритетен достъп до хранителни вещества, самата лоза е отслабена, тъй като не може да натрупа много запаси. Обратно, ако на лозата останат твърде малко пъпки, тогава растението няма достатъчен изход за своите възможности за растеж. Растежът на растенията може да бъде интензивен (с дебели издънки), но реколтата от плодове ще бъде незначителна. Това не води до подобряване на качеството на гроздето, а просто води до намаляване на добива и дохода.

Резитба на краставиците: Ключът към по-голяма реколта и здрави растения

Ранно подрязване

Изкуството на резитбата на лозята се състои в намирането на идеалния компромис за оптимална реколта. Трябва да се вземе предвид общият баланс на лозата, за да се избегне прекалено гъста завеса от листа. Също така е важно да се ограничи броят на резовете, направени на лозата, защото това са входните точки за болести, засягащи дървесината.

Времето на подрязване влияе върху времето на бутонизиране. Опитният лозар ще подрязва възможно най-късно. Подрязването обикновено започва през февруари, но някои винарни не подрязват до март. Едно нещо е сигурно обаче: жизненоважно е да изчакате, докато всички листа паднат и сокът се оттегли, защото само тогава растението ще приключи със складирането на резервите, които ще го прекарат през зимата и ще започнат растеж отново през пролетта. Следователно местата, изложени на риск от късни слани, се подрязват последни.

Още: Резитба на ябълкови и крушови дървета през зимата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Засаждане на домати - трябва ли да се използва пепел

Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com