Растения, които пазят дома

16176
Растения, които пазят дома
Снимка: iStock/Guliver

Вашият дом е мястото, където отивате да бъдете със семейството си и да си починете след тежък работен ден, така че няма нищо по-лошо от досадни буболечки, които завладяват вашето място. От бръмченето на комари и мухи, изпълващи въздуха, до наземните нашествия от хлебарки и мравки, борбата с атаките на насекоми може да изяде много време на престой, така че това е една от онези ситуации, при които малко превенция помага много. За щастие, има доста стайни растения, добре известни със свойствата си да отблъскват вредителите.

Въпреки че услугите за борба с вредителите са най-добрият начин да държите тези страховити същества на разстояние, тази публикация описва някои стайни растения, които могат да помогнат за възпиране на насекомите и да ви осигурят спокойствие.

8 стайни растения, които могат да помогнат за възпиране на вредители

1. Босилек и мента

Босилекът и ментата са вкусни съставки, идеални за любимата ви италианска храна или чаша чай. Те обаче миришат ужасно за насекомите. Нека тези билки растат във вашата слънчева кухня или поставете няколко саксии около вратите си. И босилекът, и ментата са лесни за отглеждане и са били използвани като форма на борба с вредителите от древни времена. Досадните домашни мухи, комарите и плодовите мухи няма да са фенове на тези люти растения.

2. Градински чай и розмарин

Градински чай и розмарин са още две растения, които са прекрасни сами по себе си и потенциално могат да служат като мощни средства за възпиране на насекоми. Тези пикантни билки могат да се добавят като съставки към любимите ви домашно приготвени ястия. Когато изгаряте изсушените им листа обаче, образуваният дим може да бъде доста полезен за спиране на комари, мухи и други насекоми. Можете също така да поставите малки връзки сушени билки в саше и да ги поставите в чекмеджетата на дрехите си, за да отблъснете сребърните рибки и молците.

3. Растение цитронела и лимонова трева

Ако някога сте използвали свещ от цитронела, тези зелени скъпоценни камъни служат за много подобна цел - да помогнат за отблъскване на комарите. Силният цитрусов аромат, излъчван от двете растения, се дължи на цитронела, която може да се намери както в лимоновата трева, така и в растението цитронела. Ароматът може да е прекрасен за вас, но буболечките не могат да го понасят. Отглеждайте това растение в саксии на предната веранда или вътрешен двор. След това, ако забележите летящи вредители, смачкайте листо и го разтрийте върху кожата си като естествен репелент срещу комари. Можете също така да отглеждате тези растения близо до вратите или прозорците си, за да държите летящите буболечки далеч.

Ако имате тези растения в градината си, няма да ви трябва тор

4. Невенчета

Ако обичате красиви цъфтежи, обикновеният невен е прекрасно, но мощно средство за възпиране на насекоми. Неговата отличителна миризма придава аромат, който силно не се харесва на мухите, комарите и мушиците. Отглеждайте ги близо до вашата зеленчукова градина, за да запазите ценните си домати малко по-безопасни, или ги дръжте в саксии близо до входовете си. Яркият, красив невен е естествен репелент срещу насекоми.

5. Лавандула

Лавандулата отдавна е ценена заради дългата си дръжка, елегантен вид и опияняващ аромат. Въпреки че тази билка мирише невероятно за нас, тя също така е невероятна в предпазването от насекоми. Растението естествено произвежда масло, което може да възпира няколко вида мухи, молци, бръмбари, комари, бълхи и други видове насекоми. Ако имате алергия към полени, може да искате да отгледате своя лавандулов храст точно пред вратата или на балкона.

6. Котешка билка

Котешката билка е растение, което може да изпълни двойно действие, когато се отглежда на закрито. Не само ще направи любимата ви котка изключително щастлива, но също така е отлична в предпазването от нежелани вредители. Непеталактонът, етеричното масло в котешката билка, е това, което придава познатия аромат на растението и може да бъде почти толкова ефективен при отблъскване на комари, колкото DEET. Котешката трева също е много полезна като естествено средство за възпиране на хлебарки. Отглеждайте това растение в саксия и отрежете малки клонки, за да ги поръсите около дома си, за да отблъснете буболечките. Можете също така да задушите котешка билка в малко вода, за да създадете домашен спрей за насекоми.

7 трайни растения за градината, които могат рядко да се поливат

7. Хризантеми

Въпреки че хризантемите са чудесен начин да украсите дома и градината си, те също така са мощен репелент срещу насекоми, възпиращи мравки, кърлежи, въшки, бълхи, дървеници, сребърни рибки и хлебарки. Заради красивия им външен вид няма да имате нищо против да имате няколко цветни майки, разпръснати из къщата ви.

8. Месоядни растения

Може да изглежда очевидно, но мухоловката на месоядната Венера е чудесен начин да примамите буболечките към тяхната гибел. Цветът и ароматът на растението привличат различни насекоми, включително мухи и комари. След като кацнат върху листата и пропълзяват по-близо, те блъскат малки косъмчета, които пришпорват листата, за да образуват структура за улавяне, улавяйки буболечките за секунди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Размножаване на орхидея от листо - с този трик става лесно!

Трябва ли да се режат листата на лалетата след цъфтежа

Няколко капки от това и в градината ви няма да остане нито една мравка

Торене на ягодите с йод - ето как се прави

Това е най-доброто време за засаждане на тревните площи за по-зелена морава

Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки

Как се прави захващане на роза от клонче?

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

Какви грешки допускаме при пролетното торене на овошки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com