Размножаване на хортензия: за какво трябва много да внимаваме?

14842
Размножаване на хортензия: за какво трябва много да внимаваме?
Снимка: iStock/Guliver

Трудно е да си представим модерна градина без разкошните цветове на хортензията, които удивляват с красотата си. Хортензиите изглеждат оригинални в градината, когато са засадени в група - не е достатъчно градинарят да купи няколко разсада, за да оформи композиция. Но не трябва да се отчайвате - хортензията е лесна за размножаване чрез резници и разклоняване.

Разклоняване

Същността на метода е, че долните клонки на растението се огъват и закрепват в плитка дупка (дълбочина 15 см) в почвата. чрез метални щифтове или скоби. Подберете клонка възможно най-ниско до земята, за да има нужда от минимално огъване. Може да направите кос надрез от долната страна на клонката, като разтворите кората и пъхнете в нея парченце кибритена клечка. На това място корените ще се образуват по-бързо.

Отглеждане на хортензия на открито - за какво да внимаваме

Клонката леко се засипва с почва (най-подходяща е смес от торф и градинска почва), полива се и мулчира. Такава клонка не бива да се оставя суха, защото образуването на корени се случва само във влажна почва. Можете да засадите новите растения още следващата година, като им намерите подходящо място.

Разделяне на храста

Този метод на размножаване на растения не създава затруднения; дори начинаещ градинар може да се справи с разделянето на хортензия. Най-удобно е операцията да се извърши през пролетта, в този случай почти винаги може да се гарантира положителен резултат.

Храстът се изкопава от земята и почиства от пръстта. Корените с пъпки се разрязват с остър нож, срезовете се поръсват с въглен. Всеки корен се засажда в отделна дупка и се покрива със смес от лека почва и торф. Мястото за засаждане трябва да се засенчи и да се полива редовно.

През лятото върху отделените корени израстват нови издънки, които през следващата пролет се пренасят на постоянно място в градината.

Цъфтежът ще настъпи втората година или по-късно. При определени обстоятелства можете да опитате да разделите храст на хортензия през есента. Ако това е вид с големи листа, отглеждан в саксия, отделните части се поставят в оранжерия или зимна градина.

Засаждане на хортензията - кога и как се прави, за да цъфти дълго и пищно

Резници

Най-лесният начин е да се получат нови растения от зелени резници. Но внимавайте: резниците с вдървесинени стъбла не се вкореняват добре, затова за размножаване се подбират зелени издънки.

Най-доброто време за вземане на резници от хортензия е от средата на юли до средата на август. Но действията може да започнат и в средата на пролетта, когато на храстите се появят млади издънки.

Подборът и подготовката на издънките се извършва в съответствие със следните изисквания:

- изберете силна странична издънка с 2 до 3 чифта листа. Долните листа се отстраняват;

- срезът в долната част се прави на 0.5 см под листен възел с остър нож на 45 градуса;

- всички оставени листа се съкращават наполовина. Горната част на резника се отрязва хоризонтално, на 90 градуса;

- горната част на издънката с пъпки може да се използва за размножаване, но съцветията трябва да бъдат отстранени.

За вкореняване се използват пластмасови саксии, които се пълнят със смес от торфена почва и пясък в съотношение 2:1. Повърхността се уплътнява леко и се поръсва със слой едър пясък (дебелина на слоя - до 2 см). Саксиите се пълнят с леко влажна почва. Резниците се засаждат на дълбочина 2-3 см, разстоянието между тях трябва да е най-малко 5 см. Напръскват се с чиста вода от спрей-бутилка, покриват се с прозрачно фолио или се поставят в оранжерия. Натрупаният по фолиото кондензат се отстранява ежедневно със салфетки.

Поливането на резниците се извършва при необходимост, но поне веднъж седмично. Саксията с тях се поставя на сенчесто място, след около месец се появяват корени и зачатъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com