Отглеждане на хортензия на открито - за какво да внимаваме

63671
Отглеждане на хортензия на открито - за какво да внимаваме
Снимка: iStock/Guliver

Хортензията се засажда на по-слънчеви места, но така, че през деня да е на полусянка, защото слънчевите лъчи могат да изгорят листата и цветовете на хортензията. По-добре е слънчевите лъчи да ударят хортензията сутрин или вечер.

Глинестите почви са много подходящи за хортензия, а киселинността на почвата трябва да е висока. Почвата е постоянно влажна, добре дренирана (на дъното на дупката обикновено се поставят керамзит и камъни).

Растението няма да се справи добре на глинести почви, стагнацията на водата в почвата е пагубна за него. Това може да се коригира чрез смесване на почвата с торф, пясък и почва, върху която преди това е растяла иглолистна гора.

Грижа за хортензията

Поливане, разрохкване и плевене на почвата

През лятото, особено в жегата, хортензията трябва да се полива редовно (2 пъти седмично) и обилно. За напояване използвайте само утаена вода. Поливайте внимателно, без да попадате върху самите цветя, затова е най-добре да поливате от корена. Също така е необходимо да се разхлаби почвата в близост до храстите на дълбочина около 7 см и да се отстранят плевелите.

Превърнете розовите хортензии в сини - вълшебен трик с почвата

Подхранване

При засаждане на хортензии в изкопаната дупка се добавят торове, така че през първата година не се нуждае от допълнително хранене. Но на следващата година първото торене се извършва в началото на растежа с комплексен минерален тор, който съдържа всички необходими микроелементи (калий, фосфор, азот, желязо). След това се хранят веднъж на 1,5-2 седмици. По време на цъфтежа растенията се нуждаят най-вече от фосфор и калий.

Органичните торове могат да се торят с добре угнил оборски тор. В края на сезона (през август) можете да подхраните храстите с инфузия от лопен (оборски тор и вода в съотношение 1:3 се вливат в продължение на 7 дни, след което отново се разреждат с вода в съотношение 1:10).

По време на вегетационния период е препоръчително да се извършват поне 3 подхранвания. Доброто хранене влияе върху зимуването на хортензиите. Храстите трябва да цъфтят и да узреят напълно до октомври, за да се подготвят за зимата.

Формиране на храст

За да се запази декоративният вид на храстите, буйният цъфтеж и подмладяването на старите храсти, те се подрязват. Обикновено това се прави от 4-5 годишна възраст.

Основната резитба се извършва най-добре през пролетта, след като снегът се стопи. Пъпките на храстите трябва да набъбнат, но все още да не цъфтят. Всички тънки клони, насочени към храста, трябва да бъдат отрязани, най-добре е да направите това с ножици за подрязване. На големи издънки се оставят 2-3 пъпки, трябва да отрежете над пъпката. Също така отстранете всички клони, повредени от замръзване.

След това през лятото се препоръчва да премахнете всички изсъхнали съцветия. През есента се оставят само леторасти с развити пъпки. Също така се препоръчва да се направи резитба против стареене на хортензии. На старите храсти се оставят само силни скелетни клони (6-10 броя), останалите се отстраняват напълно.

Засаждане на хортензията - кога и как се прави, за да цъфти дълго и пищно

Размножаване на хортензия

Хортензията се размножава много лесно. Най-предпочитаният вариант е размножаването чрез резници или наслояване. Разбира се, можете да опитате да отгледате млада хортензия от семена, но това е доста трудно.

Резниците могат да се режат през цялата пролет, по-добре е да ги вземете от странични издънки под възел или в междувъзлия. Дължината на резниците трябва да бъде 10-15 см с 2-3 чифта листа. След това се засаждат под наклон в съд, напълнен със смес от торф и пясък (1:1), на дълбочина 3 см.

През август вкоренените резници се разсаждат на постоянно място. За зимата не забравяйте да покриете добре младото растение с дървена кутия и листа отгоре.

Подготовка на хортензиите за зимата

През есента растенията трябва да бъдат подготвени за зимата. През август поливането на хортензиите е ограничено и торенето е напълно спряно.

Покрийте хортензиите през ноември, само след първите слани, когато почвата замръзне до 3-4 см. Преди покриване отстранете всички сухи съцветия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com