Съвети от опитни градинари: Колко често се поливат орхидеите?

14543
Съвети от опитни градинари: Колко често се поливат орхидеите?
Снимка: Istock

Орхидеите са едни от най-красивите и елегантни цветя, но грижата за тях може да бъде предизвикателна, особено когато става въпрос за поливането. Опитните градинари ни предоставят някои съвети за правилното поливане на орхидеите, за да гарантираме, че те ще процъфтяват силни и здрави.

Избягвайте прекомерното поливане

Както биологът Сержио Ояма посочва, определянето на точен график за поливане на орхидеите не е толкова лесно. Някои фактори, като вида на саксията, сезонът и почвата, влияят на нуждите от вода на орхидеите. Важното е да не прекаляваме с поливането и да избягваме дълготрайно накисване на почвата.

6 полезни съвета за отглеждане на ОРХИДЕИ у дома

Следвайте природния им модел

В природата орхидеите обикновено растат прикрепени към дървета, с открити корени, което ги прави по-устойчиви на изсъхване. Обаче у дома често ги държим в саксии с "заглушени" корени, което увеличава риска от прекомерно поливане. Орхидеите имат нужда от периоди на изсъхване между поливанията, за да се поддържат здрави.

Сезонните нужди

Както и растенията, орхидеите имат сезонни нужди за вода. През летните месеци те изискват повече вода, докато през зимата поливането трябва да бъде по-умерено. Съобразете сезоните и климата на вашето местоположение, за да определите колко често да поливате.

Орхидеи: Правилното поливане за здрав и красив цъфтеж

Правилното време за поливане

Избягвайте поливането на орхидеите вечер, тъй като корените им не изсъхват правилно и стават по-уязвими към болести. Най-добре е да поливате рано сутрин или късно следобед. В горещите часове на деня капките вода може да действат като лещи и да причиняват изгаряния на листата на орхидеите.

Важността на саксията

Изборът на правилната саксия може да повлияе на процеса на поливане. Керамичните саксии позволяват на водата да се изпарява от всички страни, докато пластмасовите саксии задържат влагата по-дълго. Това означава, че при саксии от пластмаса трябва да бъдете по-внимателни и да поливате по-умерено.

Правилно ли поливам орхидеята?

Тестът с кутрето

Един полезен метод за определяне на момента за поливане на орхидеите е тестът с кутрето. Потопете кутрето си на около 2 см под повърхността на почвата. Ако излезе мокро, не е необходимо да поливате. Но ако излезе сухо, поливайте умерено. Обаче обърнете внимание, че не трябва да напоявате саксията прекалено много. Препоръчително е да поставите слой чакъл на дъното на саксията, за да предотвратите задържането на излишната влага.

С правилната грижа орхидеите ви ще блеснат с красиви цветове и ще продължат да растат здрави. Помнете, че всичко зависи от конкретните условия и нужди на вашето растение, затова наблюдавайте го внимателно и ще разберете кое е правилно за него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com