Тези тънкости са ключови при отглеждане на сладки дини

7958
Тези тънкости са ключови при отглеждане на сладки дини
Снимка: pixabay.com

В горещите летни дни едно от най-приятните неща за хапване е студена и много сладка диня. Кои са тънкостите при отглеждането на дини и как да се радваме на сладък плод? Ето няколко съвета, споделени от опитни градинари.

Сортовете са ключът към успех

Сортът диня е от голямо значение. Специалисти препоръчват следните три сорта като най-сладки:

* Кримсон суит - това е най-разпространеният сорт дини в България. Плодовете са едри, достигат до 5-8 кг. Месестата част е с наситен червен цвят и много вкусна. Плодовете са здрави и лесно се транспортират на големи разстояния.
* Боряна - динята е с едри и сферични плодове, светлозелена кора с тъмнозелени меридианни ивици. Месестата част е интензивно червена и много сладка.
* Кенди - много едри плодове с леко удължена овална форма, достигат 10-13 кг.

Място за засаждане

Не всяко място е подходящо за отглеждане на дини. Добре е на избраното място преди това да са растели овощни или лозови насаждения и гори, но са изкоренени, а площта - почистена. При такива условия се отбелязват по-големи реколти. Ако имате по-малко стопанство и отглеждате предимно зеленчуци, изберете място за дини, където преди това са растели лукови и кореноплодни култури.
Дините се нуждаят от топлина, слънце и правилно поливане. Най-подходящи са слънчеви зони, защитени от силен вятър и застояла влага.

Лекар: Вижте какво става с тялото ви, ако ядете диня всеки ден през лятото

Предварителна обработка на почвата

Ето няколко стъпки, които ще подпомогнат добив на сладки и едри плодове:

* стъпка 1 - разрохкване на почвата без обръщане на обработваемия пласт
* стъпка 2 - подравняване на почвата
* стъпка 3 - торене
* стъпка 4 - по-дълбоко разораване на почвата до 35 см дълбочина. По този начин се създават по-благоприятни условия за развитие на мощна и активна коренова система.

Разсад или директно в почвата

Специалистите препоръчват отглеждане на дини чрез директно засяване на семената в земята. Така културата не понася увреждане на корените и реагира на пресаждането със слаба реколта.

Преди да се засеят семената, трябва да се обеззаразяват. Накисват се в перхидрол 30%, смесен с вода в съотношение 1:10 за около 2 часа. Сместа се бърка постоянно. След това семената се измиват с чиста вода, подсушават се и се засяват.
Кореновата система заема доста голяма площ около растението - с радиус от около 4-5 метра. В същото време тя се намира главно в горния почвен слой - около 20-30 см. Затова е важно почвата да е рохкава, но и да има достатъчно разстояние между растенията, както и плевелите да се премахват навреме.

Диня или пъпеш? Вижте кой плод е по-полезен през лятото

Поливане

Дините изискват внимателно поливане. Препоръчително е да ги поливате с топла вода, докато растенията укрепнат. След това трябва да се поливат при нужда, когато почвата е суха. Прекомерното поливане може да влияе негативно на качеството на плода. Освен това, излишната влага забавя процеса на узряването на плодовете. 

Подхранване

Дините идват от райони с бедна почва. Затова кореновата им система е способна да си намери достатъчно хранене без допълнително торене, особено, ако през есента в градината ви има оборски тор.

Прибиране на плодовете

За да са сладки дините, е много важно да ги откъснете навреме. Натрупването на сладост в плодовете започва от 30-40 дни от развитието на плода. Когато дръжката започне да изсъхва, динята е готова. Ако почукате по кората, динята звънти.

Срок на съхранение

Натрупването на захар в плодовете не спира. При правилно съхранение продължава 1-2 месеца при летните сортове и 3-4 месеца при зимните сортове. След този период захарозата рязко намалява. Препоръчително е дините да се съхраняват на температура от 2-3 градуса и влажност на въздуха 70%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com