Топ 5 на цветята, които почти НЕ изискват грижи

5874
Топ 5 на цветята, които почти НЕ изискват грижи
Снимка: iStock

Стайните цветя служат като интериорна декорация. Основното нещо е да ги поливате и наторявате според нуждите им. Но има 5 цветя, които дори неопитна домакиня може да отглежда, тъй като почти не изискват грижи. Списъкът включва спатифилум, хлорофитум, дървото на парите, алое вера и потос.

Цветята, които дори неопитна домакиня може да отглежда

Спатифилумът, известен още като лилия на мир, расте дори при слаба светлина и не е взискателен към поливането. Не бива обаче да се прекалява с него и е необходимо да се полива при засъхване на горния слой на почвата.

Винаги слагайте това във водата, когато поливате цветята - те ще растат буйно и ще цъфтят пищно

Хлорофитумът също се справя добре с минимална слънчева светлина. Той е идеалното растение за тези, които постоянно забравят да поливат цветята си. Можете дори да го отглеждате в банята.

Парично дърво - то е доста непретенциозно растение, което от всичко изисква само периодично поливане - поне веднъж седмично.

Алое вера също е цвете, което не изисква много грижи. Ползите от растението са огромни. Поливайте по-рядко от другите стайни растения и само след изсъхване на горния слой на почвата.

Времето на годината и температурата на околната среда са определящи фактори за честотата на поливане на това цвете. Продължителното изсушаване на почвата е неприемливо. Небалансираната система за поливане може да навреди на растението.

За нормален растеж и развитие алоето се нуждае от достатъчно осветление. Не трябва да се поставя в тъмни ъгли или тъмни стаи. Липсата на светлина веднага ще се отрази на външния вид на цветето. Листата му ще станат по-тесни и ще започнат да бледнеят, придобивайки светлозелен оттенък.

Растението не трябва да се държи на пряка слънчева светлина. През пролетта и лятото е добре да е на частична сянка. Постепенно се приучва към слънчевите лъчи, за да не изсъхва. Може да се изнася на чист въздух, защитен от пряко слънце и валежи. През зимата се използват допълнителни източници на изкуствено осветление: флуоресцентни лампи (флуоресцентни и LED), фитолампи.

Стайната температура е благоприятна за растението. Обикновено се поддържа между 22 и 25 градуса. Дори увеличението до 30 градуса няма да навреди на растението. През зимата е препоръчително температурата да се понижи до 14 градуса. С началото на отоплителния сезон саксията с алое трябва да се премести по-далеч от радиатора на централното отопление. Сухият въздух е вреден за това растение.

Потос - известен е още като бръшлян на дявола. В зависимост от нивото на осветеност цветът на листата му се променя. Необходимо е това растение да се полива приблизително веднъж на две седмици през зимата.

Още: 3 стайни цветя, които НЕ трябва да изхвърляте дори и ако не цъфтят

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com