Торене на лука с пепел - трябва ли да се прави

4094
Торене на лука с пепел - трябва ли да се прави
Снимка: iStock

Много градинари се чудят: възможно ли е да торят лука в градината си с пепел?

Може ли да се използва пепелта за торене на лук?

От една страна, пепелта се счита за отличен тор, богат на калий и микроелементи. Но от друга страна, нейната неправилна употреба може да повлияе негативно на растежа на растенията. Как правилно да използвате пепел за хранене на лук и какви резултати можете да очаквате?

Ползи от пепел за лук

Пепелта е ценен органичен тор, който може значително да подобри състоянието на почвата и съответно качеството на реколтата от лук. Основното предимство на пепелта е нейният богат минерален състав. Съдържа калий, калций, магнезий, фосфор и много микроелементи, необходими за растежа на растенията.

Засаждане на лук през пролетта - сложете това в дупката, за да е богата реколатата

Калият играе ключова роля в развитието на лука, като помага за производството на силни, сочни луковици. Калцият подобрява структурата на почвата, като я прави по-рохкава и способна да задържа влагата, което е особено важно за лука, който се нуждае от стабилна влага. Магнезият и фосфорът насърчават фотосинтезата и метаболизма в растенията, което има положителен ефект върху цялостното здраве и продуктивност.

Правила за използване на пепел при торене на лука

Когато използвате пепел за хранене на лук, е важно да спазвате определени правила. Пепелта трябва да е суха и внимателно пресята, за да се премахнат бучки, въглища и други остатъци.

Най-доброто време за добавяне на пепелта е ранна пролет, преди засаждане на лука, или есен, след прибиране на реколтата.

Пепелта се разпределя равномерно по повърхността на почвата и след това се вкопава на дълбочина 10-15 cm. Това позволява на хранителните вещества бързо да проникнат до корените на растенията.

При засаждане на лук може да се добави пепел в дупките, като се смеси с почвата. Задължително е тази съставка да се смеси с почва - в противен случай може да изгори посевния материал.

Всеки градинар, който използва пепел в градината си, е важно да запомни едно основно правило -  тази съставка не трябва да се смесва с азотни торове, тъй като това може да доведе до образуването на съединения, които са недостъпни за растенията.

Използването на пепел като тор за лук има няколко значителни предимства. Първо, пепелта е екологично чист и естествен продукт, което го прави безопасен за използване в биологичното земеделие. Второ, пепелта помага за регулиране на киселинността на почвата, което я прави по-подходяща за отглеждане на лук. Пепелта има и антисептични свойства, което помага в борбата с различни болести и вредители.

Нейната употреба предотвратява развитието на гъбични инфекции и отблъсква вредители като лукови мухи и нематоди. Това намалява необходимостта от употребата на химически продукти за растителна защита.

Въпреки многото предимства, използването на пепел има и своите ограничения. На първо място, излишната пепел може да доведе до повишена алкалност на почвата, което се отразява негативно на растежа на лука.

За да се предотврати това, се препоръчва да не се превишава дозата: достатъчно е да се използват 100-150 грама пепел на квадратен метър почва.

Не забравяйте, че пепелта не съдържа азот, който е необходим за активния растеж на растенията. Затова освен пепел трябва да се използват и азотни торове, но по различно време. В противен случай липсата на азот може да доведе до бавен растеж и намален добив.

Натореният с пепел лук става по-устойчив на болести и неприятели. Луковиците са по-здрави и сочни, както и са с по-добър вкус.

Пепелта помага за подобряване на структурата на почвата. Благодарение на нея тя става по-плодородна и подходяща за отглеждане на други зеленчукови култури. 

За най-добри резултати се препоръчва пепелта да се комбинира с други органични торове като компост или угнил оборски тор. Това ще създаде балансирана среда за растежа на лук и други зеленчукови култури. Важно е да спазвате умереността и да не пренасищате почвата с хранителни вещества.

При засаждане на арпаджик през пролетта - какво не трябва да забравяме


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Кога се берат листа от малина

Без химия: Как да се избавите от маната по доматите

Направете това през юни, за да цъфтят дълго и пищно розите

Кога е най-добре да се вадят първите картофи?

Идеалният тор за пипера през юни е този

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com