Възможно ли е отглеждане на еделвайс в саксия?

6952
Възможно ли е отглеждане на еделвайс в саксия?
Снимка: Getty Images/Guliver

Това малко цвете е обвито в много тайни. По-специално, отдавна се смята за символ на любов, вярност и смелост. Може би защото някога хората, рискувайки живота си, се опитваха да вземат това цвете високо в планината за своите близки. Ето защо не е изненадващо, че наистина искате да завладеете този „планинец“, като се опитате да го отглеждате на собствения си дом. Прочетете тази статия за това как да го направите с минимални усилия.

Какво е еделвайс?

Ако го засадите сред рози, гладиоли или флокс, еделвайсът просто ще се „изгуби“. Но ако създадете подходящи условия за това, като го поставите на алпийски хълм, това е съвсем различен въпрос. Между другото, алпийският еделвайс може да се намери само в Карпатите и Алпите, където расте на надморска височина от 1700-2000 м. Има и сибирски вид - палибински еделвайс (Leontopodium palibinianum), растящ в планините на Сибир, Монголия и Корея, тя е по-голяма от алпийската.

Google посвети драскулка на красивия еделвайс

Листата и стъблата на еделвайса са покрити със сивкаво филцово опушване, което предпазва растението от прекомерно изпаряване на водата - така мъдро го е наредила природата. Цветовете са предимно снежнобели. Съцветията са кошници, събрани в плътни глави. Те обикновено са заобиколени от „звезда“ от апикални листа. Във Франция растението се нарича алпийска звезда. В същото време съцветията смътно наподобяват отпечатъка на лъвска лапа. Следователно научното наименование - Leontopodium - в превод от гръцки означава комбинация от думите "лъв" и "крак". Общото име "еделвайс" идва от гръцките думи за "благороден" и "бял". Цъфти юни-август.

Грижа за еделвайс

Еделвайсът не изисква специални грижи. Това е едногодишно или многогодишно светлолюбиво, устойчиво на суша растение. Предпочита леки, сухи, варовити почви и не понася застояла вода. Тъй като това е истински планински жител, препоръчително е да добавите натрошен камък или едър пясък към почвата при засаждане.

За разлика от много други цветя, еделвайсът не се възползва от богата почва. Поради това губи своя декоративен ефект. В същото време вирее на бедни почви, в пукнатини между камъни.

Размножаване на еделвайс

Еделвайсът се размножава най-често от семена, за предпочитане чрез разсад, като се засява през февруари-март в почвена смес от широколистна почва и пясък (2:1). Семената не се задълбочават, а се разпръскват по повърхността на почвата. Кутията е покрита със стъкло или филм, който се отстранява, когато се появят издънки. Растенията растат бавно.

В кои 2 планини в България расте еделвайс?

В края на април и началото на май разсадът може да бъде засаден в открита почва. Можете да размножите еделвайса, като разделите храста през пролетта или есента. Вярно е, че храстите на еделвайса са много тясно преплетени с корените си, така че при разделяне те трябва да се разделят много внимателно. Те ще цъфтят догодина. Растенията могат да растат на едно място 2-3 години. За да не загубят декоративните си свойства, те трябва да бъдат трансплантирани на друго място.

Партньори на Еделвайс

Височината на еделвайса е 15-20 см, така че е толкова важно да не го „затрупвате“ с други растения. Неговите партньори могат да бъдат като алисум, гипсофила, седум и други почвопокривни растения.

Ако успеете да отгледате еделвайс у дома, можете с право да се гордеете с това. Освен това растението е включено в Червената книга и затова е необходимо да се защити и да се насърчи разпространението му. Освен това дори през зимата еделвайсът може да ви зарадва с красотата си, тъй като често се използва като сухо цвете за направата на зимни букети. В същото време запазва своята форма и сребрист цвят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com