В кои 2 планини в България расте еделвайс?

30740
В кои 2 планини в България расте еделвайс?
Снимка: Getty Images/Guliver

Красивото цвете, растящо на високи и трудно достъпни върхове, е събрало в сърцето си цялата сила на природата, устояло е на бурите и ветровете. Защитен вид, включен в Червената книга на Република България, то е емблема на Българския туристически съюз, красиво видение в планината и лечебно растение, от което се приготвят ценни за човечеството лекарства.

В някои страни еделвайсът се отглежда целенасочено за производство на медикаменти и на козметика, тъй като се оказва, че притежава изумителни регенериращи и предпазващи кожата функции, което всъщност не ни учудва особено, като имаме предвид в какви условия съумява да оцелее, за да ни радва с красотата си. Еделвайсът подлежи и на отглеждане в саксии, но най-очарователен е там – по върховете, докосващи небето, сливащ се с безкрая, на планините, в които се среща у нас. В кои 2 планини в България расте всъщност еделвайс?

В кои 2 планини в България расте еделвайс?

Още: Екзотичното цвете Каланхое: Задължително правете това, ако искате да расте с изящни цветове

Освен на Стария континент чудният еделвайс се среща и в Азия. У нас Пирин и Стара планина са категоричният отговор на въпроса в кои 2 планини в България расте еделвайс, като за опазването на вида в Стара планина е създаден резерват, кръстен „Коза стена“ на едноименния скален феномен козя стена. Обхваща териториите, в които можем да срещнем красивото цвете в естествената му среда, както и вековни букови гори в изключително трудно достъпни места – най-стръмните части на северния склон на Стара планина. Еделвайсът не е единственият защитен вид в резервата. Над 40 са редките растителни видове на територията на „Козя стена“, а 6 от птиците, за които високите чукари и скали са дом, са също включени в Червената книга на Република България като редки и застрашени от изчезване видове.

Ценният еделвайс

Със сигурност се вълнувате не само в кои 2 планини в България расте еделвайс и от красотата му, но и от полезните свойства на това невероятно растение. Докато в миналото еделвайсът е бил ценен най-вече като домашна лечебница и народен лек, тъй като успешно се справял със стомашни болки и диария, кашлица, туберкулоза и ревматични болки, днес растението е част от средства за разкрасяване на дамите от целия свят, вложено в едни от добрите брандове.

Еделвайсът е ценен за кожата, защото:

Още: Google посвети драскулка на красивия еделвайс

  • Той е мощен агент против стареене, предпазва кожата от следите на времето, като намалява фините линии и бръчките и предотвратява появата на нови. Това му свойство се дължи на щедрото количество антиоксиданти, които еделвайсът съдържа. Свойствата му и способността му да се бори със свободните радикали многократно надхвърля тази на витамин С. Съдържащата се в еделвайса леонтоподова киселина е уникална и мощна съставка, която е 43% по-антиоксидираща от ретинола. Така козметииката с еделвайс допринася повече за кожата от тази с популярните до момента и търсени витамин С и ретинол.
  • Съдейства за съхраняване на еластичността на кожата и я поддържа стегната.
  • Екстрактът от еделвайс в козметиката може да редуцира нуждата от употребата на крем със слънцезащитен фактор, тъй като еделвайсът осигурява естествена слънцезащита. Малките власинки на венчелистчетата на еделвайса предпазват цветето от силните ултравиолетови лъчи, които изпитва на голяма надморска височина.

Не късайте обаче цветето, за да разкрасите кожата си. Първо, екстрактът се добива по специален начин и не може да си приготвите домашна козметика от еделвайс, и, второ, той е защитен вид в Пирин и Стара планина, поради което късането му е незаконно. Насладете се на красотата и силата му в естествената му среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com