За какво да внимаваме, когато купуваме орхидея

6176
За какво да внимаваме, когато купуваме орхидея
Снимка: Istock

Орхидеите са изключително популярни растения, които могат да ни озарят с красивите си цветове и форми. Но когато избирате орхидея, има няколко важни аспекта, на които трябва да обърнете внимание. Един от тях са корените на растението. Те трябва да бъдат светлосиви или зеленикави и твърди. Това е показател, че орхидеята е отгледана правилно и ще ви зарадва с красиви цветове и форми. В случай че забележите меки корени, по-добре е да не закупувате това цвете, тъй като може да бъде засегнато от гниене.

Какво трябва да знаете, ако отглеждате орхидея вкъщи

Преди да транспортирате орхидеята до дома си, е важно да я пресадите в нов съд. Можете да използвате пластмасов съд с дренажни дупки или друг вид съд, който предпочитате. Въпреки това, избягвайте керамичните саксии, тъй като те не са подходящи за отглеждането на орхидеи. Дървените саксии със специални решетки, които осигуряват проветряване на корените, също са добър избор. За почвата изберете специален субстрат от магазин за цветя, тъй като орхидеите не се отглеждат в обикновена почва.

Направете това и орхидеята няма да спира да цъфти

Орхидеите са растения, които обичат светлина, но не пряка слънчева светлина. Поставете ги на място, където имат достатъчно осветление, но без да са изложени на директна слънчева светлина. Така ще гарантирате, че растенията ще продължат да растат, но и да цъфтят.

Поливането е от решаващо значение за отглеждането на орхидеите. Важно е да не прекалявате с количеството вода. Обикновено е добре да поливате орхидеята веднъж на 5 до 12 дни. Но винаги оглеждайте корените на растението. Когато са сухи, значи е време за поливане. В случай че сте закупили вид орхидея, който предпочита по-влажна почва, трябва да поливате по-често, но в по-малки количества. За точните насоки относно поливането се консултирайте с продавача или консултантите в магазина за цветя.

Орхидеите няма да спрат да цъфтят, ако положите ТЕЗИ грижи

Отглеждането на орхидеи изисква внимание и грижи, но с правилните насоки и подход можете да се насладите на тези красиви растения във вашата собствена домашна среда. Запомнете да обръщате внимание на корените, да ги пресаждате в подходящ съд, да използвате специален субстрат и да осигурите достатъчно светлина и подходящо поливане. Следвайки тези съвети, орхидеите ви ще бъдат здрави и ще цъфтят прекрасно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Напръскайте още сега с това и цяло лято ще забравите за листните въшки

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com