Защо никога не трябва да премахвате падналите листа от вилата си?

3951
Защо никога не трябва да премахвате падналите листа от вилата си?
Снимка: https://www.koledzhikov.bg/

Падналите листа създават видима бъркотия на мястото и често биват безмилостно пометени от погледа на градинарите. Защо не трябва да правите това, обясни Андрей Туманов.

Традиционно през есента много градинари се чудят дали е необходимо да премахват листата от района. Опитните градинари казват: определено не! Защо не можете да премахнете листата и как правилно да направите тор от тях?

Мулчиране в градината с паднали листа: Успешен и бюджетен вариант

Каква е ползата от падналите листа?

Прието е всяка есен да се премахват листата от градските площади и паркове. Това кара градинарите да се чудят дали трябва да направят същото на техния имот. Градинарят Андрей Туманов казва, че подобна дейност нарушава естествения баланс и води до намаляване на плодородието на почвата на мястото.

На това се гледа като на голямо варварство. Почвата е лишена от самите растителни остатъци, от самата зеленина, която служи за храна на обитателите на почвата.

Опитният градинар отбеляза, че през зимата много организми, полезни за почвата, се крият под падналите листа и се хранят с тях, благодарение на което могат да оцелеят през студения сезон. Почистването на мястото от растителни остатъци според Андрей Туманов е „нарушение на екологичните закони“.

Експертът препоръчва градинарите, които искат да получат добра реколта през следващата година, да оставят здравата зеленина на мястото. Почистването, за което градинарят ще трябва да положи много усилия, може лесно да се справи с обитателите на почвата. До началото на сезона на засаждане няма да остане нищо от листата.

След като изчакат зимата, подземните обитатели ще започнат да работят в полза на новата реколта. Полезните вещества, които произвеждат, ще помогнат на насажденията да растат по-добре и да дават повече плодове. Това обаче може да стане само със здрава зеленина.

Не изхвърляйте падналите листа в градината, могат да са много полезни

Какво да правим с болната зеленина във вилата?

Ако зеленината е засегната от заболяване, не можете просто да я оставите на земята, така че почвата да не се зарази и ситуацията да не се влоши през следващата година.

„Препоръчително е тези листа да се рециклират по някакъв начин. Също така не е много добре да ги слагате в компост, защото спорите ще останат в компоста.

Както отбеляза Андрей Туманов, този процес има свои собствени правила. По-добре е да оплодите почвата с листа, така че болестите да не се припокриват. Можете да заровите сухи листа от дървета в оранжерия, където са засадени домати и краставици, и да оставите остатъците от оранжерийни култури в градината.

По този начин просто спестяваме органичната материя и тя се превръща в прекрасен тор, който не само наторява растенията, а напълно съживява почвата.

Експертът каза още, че добрата плодородна почва трябва да има мирис на гъби, гора или обработваема земя. Ако почвата на вашия имот няма миризма, тогава това е изключително лошо. Това означава, че в него няма достатъчно организми, които го насищат с хранителни вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

За какво да внимаваме при пръскане на ягоди и малини

Подходящо време за засаждане на краставици в домашната градина

Как да се грижим за Орхидея Дендробиум – ето особеностите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com