Защо омекват листата на коледничето?

55134
Защо омекват листата на коледничето?
Снимка: iStock

Най-популярното и търсено растение за светлите зимни празници след елхата е коледничето. Наричат го още коледарче, като и двете са народните имена на растение, наречено Schlumbergera. Подведени от името, с което е популярно у нас, много хора считат, че растението е специално селектирано за празника, което се оказва далеч от истината. То е емблематично за Коледа и малцина подозират, че прелестта, с която украсяваме дома си в снежната зима всъщност произхожда от пустините. Родината му е във влажните бразилски гори, а неговите роднини са кактусите.

Да, коледничето учудващо дори за онези, които го отглеждат в дома си, е кактус, цъфтящ в разгара на тропическото лято. Най-горещия период от годината в родината му съвпада с най-лютата зима у нас, благодарение на което можем да се наслаждаваме на коледничето именно през светлите декемврийски празници, а и няколко месеца след тях. Така през най-горещите месеци у нас – летните и най-вече август, коледничето е в покой и му е време за присаждане. Друг любопитен факт за коледарчето е, че то може да образува и плодове, но това е нещо, на което малцина ще имат късмета да се насладят.

Добри условия за отглеждане на ГАРДЕНИЯ на закрито

Растението се отглежда по-лесно, ако знаете няколко простички правила за грижа за него. Ако допуснете сериозна грешка, то ще се лишите от красотата му през зимата. Сред основните проблеми, с които може да се сблъскате, е омекването на листата на цветето и прегарянето им, както и лисата на цъфтеж. Защо омекват листата на коледничето и как да постъпите?

Защо омекват листата на коледничето и как да не допуснете това?

1.       Внимавайте със слънцето. Макар да е кактус от пустинята, то не обича пряка слънчева светлина. Нека е на светло, но да не е на слънце.

2.       Преди настъпването на активния период на коледничето – есента и зимата, важно е да го държите в прохладна стая.

3.       Не пропускайте пръскането на цветето с хладка вода до време на цъфтежа.

4.       В твърде слънчево и горещо време листата на растението могат да започнат да прогарят. Именно слънцето – пряката слънчева светлина в горещите дни – е отговорът на въпроса защо омекват листата на коледничето. Може да го предпазите от това, като му осигурите сянка. Засенчването ще предпази листата от прегаряне и омекване.

Добра ГРИЖА за цикламата: Красота през зимата

5.       Подобно на слънцето уредите, осигуряващи топлината в дома ви през зимата, могат да са в основата на омекването и изгарянето на листата на коледничето. Не толкова самата топлина, а фактът, че уредите изсмукват влагата от въздуха, е причината за изгаряне на листата. Все пак този пустинен кактус произхожда от влажни места, което означава, че не понася сух въздух.

За да избегнете омекването на листата, причинено от отоплението вкъщи и от сухия въздух, осигурете му влага чрез оросяване, както и сложете купички с вода върху радиатора или печката, за да увеличите нивата на влага в дома си. Коледарчето обича влагата във въздуха да е над 50%. Ако се налага и ако държите на цветето, може да заложите и на овлажнител за въздуха, който да ви помогне с поддържането на влага в отопляемите помещения.

6.       С особено внимание подходете към температурата. Твърде високата може да обясни защо омекват листата на коледничето. Идеалната дневна температура е около 18 до 20 градуса, а подходящата за през нощта е важно да е няколко градуса надолу.  

7.       Поинтересувайте се и колко често да поливате растението. Оросяването е важно, но и поливането не трябва да се пренебрегва. Ако го преполеете, листата ще започнат да падат, ако го оставите жадно, те ще омекнат и изсъхнат.

Явно отглеждането на цветето-символ на светлите празници не е толкова лесно. Масово собствениците на коледарче считат, че се гледа много лесно, защото е кактус. Имайте предвид, че това е капризен кактус, който е много по-неустойчив от събратята си. С повече проучване по темата, търпение и отделено време ще съумеете да се радвате на  цветовете му от ноември до март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com