Защо орхидеята ви не цъфти?

18526
Защо орхидеята ви не цъфти?
Снимка: iStock

Цъфтяща орхидея е красива декорация в апартамент. Какво да правим, когато изглежда дефектно? Защо нашата орхидея не цъфти? Ние съветваме.

Орхидеята не е много взискателно цвете. Орхидеите се чувстват най-добре в тропиците, а именно в американските тропици те са най-разнообразни. Поради естествените си условия тези цветя изискват влажен и топъл въздух. Най-добре е да ги отглеждате на източен или западен прозорец, където слънчевите лъчи не достигат и температурата не надвишава 22 градуса. Ако искаме да отглеждаме растение на перваза на прозореца, трябва да го предпазим от слънцето, например със завеса.

7 цветя, които носят късмет

Торене на орхидеята

Орхидеите трябва да се наторяват през вегетационния период - особено през пролетта и лятото. Когато вашите орхидеи развият нови цветни пъпки и започнат да растат енергично, това е моментът за най-интензивно торене. Обикновено този период е през топлите месеци между април и август. Не забравяйте обаче, че не трябва да торите орхидеите през зимата. Преустановете торенето между декември и март. А преди да използвате тор, не забравяйте да прелеете водата от орхидеята в някакъв съд. 

В зависимост от вида нашата орхидея може да изисква различна продължителност на почивка. Ако обаче нови цветове не се появят повече от година, трябва да се намери причината и тя да се отстрани.

Преди всичко трябва да проверим дали нашата орхидея не е била нападната от болести или вредители. Причината за липсата на цъфтеж може да бъде и неблагоприятно положение за растението. Опитайте се да преместите орхидеята на друго място и след това я наблюдавайте около 2-3 седмици. Ако и това не доведе до нови пъпки, продължете да търсите причина.

Сложете някое от тези цветя в спалнята си и вижте какво ще се случи

Обърнете внимание на съдържанието на влага в основата. Често срещана грешка на собствениците на орхидеи е прекомерното поливане или пресушаване на растението. Някои също наторяват орхидеите твърде интензивно или използват грешен тип почва. Можете да закупите правилния микс или да го съставите сами. Достатъчно е да комбинирате обикновена почва за цветя с торф, кокосови влакна, пясък и борова кора. Всички тези съставки ще допринесат за правилната пропускливост на почвата.

Тор за орхидеи с чесън: действа ли и как?

Последната мярка за орхидея, която допълнително ще подобри здравословното й състояние в по-късен момент, ще бъде редовното презасаждане. Те ще се чувстват добре, ако смените средата им веднъж на година или две. Въпреки това, ако нашата орхидея все още не иска да започне да цъфти си струва да опитате да преместите цветето на по-хладно място. Два месеца при температура не по-висока от 18 градуса С трябва да свърши работа. Ако през това време растението пусне поне един страничен цвят, можете да се гордеете със себе си - мисията ви е успешна. Не забравяйте да предпазите издънката от счупване. Не забравяйте да я завържете или прикрепете към градински прът, за да е по-стабилна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com