Асеновград обединен! 4-годишно дете има нужда от помощ

2734
Асеновград обединен! 4-годишно дете има нужда от помощ
Снимка: Actualno.com/Facebook

Асеновград се обедини отново около една обща благородна кауза. Граждани и бизнес, културни и спортни дейци загърбват различията помежду си и се включват в кампания да помогнат на 4-годишно момиченце. Ева Чолакова страда от „Саркома на Юинг“, а диагнозата й е поставена от пловдивски лекари преди няколко месеца. Всичко започнало с болка в ухото, която ту се усилвала, ту отшумявала. След прегледи в Асеновград, първоначално джипито на семейството изписала капки за уши, смятайки, че е възпаление, вследствие на посещения по плажове през летния сезон. Вместо да се подобри, състоянието на момиченцето се влошило - детето вдигнало висока температура. Родителите й не чакали повече и я закарали в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“. Там по спешност Ева е прегледана чрез скенер, резултатът от който първоначално установил апцес. Също спешно й е извършена операция, по време на която се оказало, че всъщност диагнозата е друга.

Веднага след всичко случило се е направено и хистологично изследване, което потвърдило „Саркома на Юинг“ – злокачествен тумор на костите (в случая – зад ухото на детето), който се развива много бързо и понякога остават метастази по костния мозък и белите дробове. Надежда за нормален живот на детето дава клиника в Хайделберг, Германия. Ориектировъчната първоначално обявена сума, необходима за лечението, е в размер на около 50 000 евро. Идния вторник семейството заминава за Германия, като на място ще бъдат направени изследвания и ще бъде посочена точната сума за терапията. На този етап на Ева й предстои същинското лечение, по време на което ще стане ясно дали ще има нужда от нова операция. Медиците в Германия ще кажат и до каква степен е възможно пълното възстановяване на момиченцето от Асеновград.

Лекарите от България не са дали голяма надежда на бащата на детето - Евелин, като са изразили несигурност. „Докторът, който попитах, дали има лечение за състоянието на дъщеря ми, отговори: Какво да ти кажа, моето момче, – рак!“, сподели болката си пред Actualno.com таткото на 4-годишното момиченце, като подчерта, че е планирано терапията в чужбина да продължи между девет месеца и година. Кампанията за събиране на средства за Ева Чолакова, възпитаничка на ДГ „Пролет“ в Асеновград, стартира преди няколко дни и за този период вече са събрани около 5 000 лева.

С инициативи в няколко дни се включиха десетки асеновградчани с добри сърца. Наред с дарителите, се организират и мероприятия, чрез които да бъдат събрани средства за лечението на детето. Събитията започват с тържествата по повод 145-годишнината от създаването на НЧ „Родолюбие” в Асеновград. На 29.10.18 г. от 18:00 ч. в камерна зала ще се състои постановката „Златното момиче”, поставена от детския театър към културното средище. Паралелно с това, от 19:00 ч. в зрителната зала на читалището ще тече и комедийната пиеса „Колко е важно да бъдеш сериозен“. На следващия ден отново от 18:00 ч. ще се проведе класически концерт на Васка Владимирова, Ина Паришева и децата на музикална школа „Родолюбие” и БС „Терпсихора”. А на 31.10.18 г. от 14:00 ч. ще започне Кръгла маса на Народно читалище „Родолюбие” и читалищата от община Асеновград. За 18:00 ч. в същия ден е планирано откриване на изложба на Димитър Ненкин, а от 19:00 ч. ще се състои готвеният дълго време тържествен концерт-спектакъл по повод 145 години НЧ „Родолюбие”.

Входът за всички мероприятия, с изключение на гостуващия театър, е свободен. Ще бъдат поставени кутии за дарения и всеки посетител сам ще прецени с каква сума може да се включи в благородната кауза. Следващото, но предполага се не последно събитие, е спектакълът на Денс студио „Косара“ и приятели - „С обич за Ева“. Обединени от силата и волята за живот, формациите за изкуства от Асеновград организират благотворителни концерт и базар в едно. Те са насрочени за 08.11.18 г. от 18:00 ч., отново в читалището. Билетите са на стойност 5 лева и вече са пуснати в продажба. На разположение на добродетелите, на място в деня на събитието ще бъдат и дарителски кутии. Сред изпълнителите в концерт-спектакъла ще бъдат Музейна Музикална школа, Клуб по спортни танци ”Асеновец”, ЦПЛР ”Васил Левски”, Танцово студио “Терпсихора”, Денс формация “Индиго”, ученици от ОУ “Христо Ботев” в Асеновград, Денс формация „Косара” и други. В каузата се включва и зъболекарят доктор Мира Иванова, която ще предложи на посетителите интересни ваучери за почистване на зъбен камък, като всички събрани средства отново ще бъдат преведени по сметката на 4-годишната Ева Чолакова.

Припомняме, че в подобна продължителна благотворителна кампания точно преди три години асеновградчани също обединиха сили. Тогава нужда от подкрепа и средства за лечение имаше учителят Любомила Ангелова. С общи усилия Асеновград успя да дари „Надежда за Люси“ и днес тя отново е сред любимите си близки, приятели и ученици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com