"Фестивал на брашното" ще се проведе в община Своге

3344
"Фестивал на брашното" ще се проведе в община Своге

„Фестивал на брашното“ ще се проведе в община Своге. Това каза Оля Генова, гл. експерт в парка.

Тя посочи, че фестивалът се провежда за първи път, като в продължение на месец 12 села от Искърското дефиле по забележителен начин ще празнуват създадените от Иван Вазов в района пътеписи.

Ъпсурт и DIA ще оцветят тазгодишния Фестивал на цветовете

В тазгодишното трето издание на Фестивал на цветовете ще се насладим на участието на една от водещите хип-хоп групи у нас Ъпсурт и изгр...

„По стъпките на Иван Вазов 120 години по-късно, е поводът за организирането на тази инициатива, която ще премине под надслов "Търкулнала се питката... та чак до Своге". Във всяко едно от селата, през които е минавал поета, са го посрещали с погача, мед и шарена сол. В района Вазов е създал едни от най-ярките си пътеписи - Своге, Бов, Из мала стара планина, Седем престола, Искърски пролом, При шумът на Искъра, По висините и в самотиите и други“, посочи д-р Маринков, лечителят на района, цитирана от Фокус.

Тя уточни, че Дирекция на ПП „Врачански Балкан“ ще се включи в инициативата на 16 април в село Миланово с информационен щанд, чрез който ще се популяризира работата на дирекцията с местните общности.

„По време на фестивала ще бъдат организирани надпревари в правенето на питки и погачи, като участниците ще бъдат оценявани от специално жури, в което участие ще вземе и футболиста Христо Йовов, чиято прабаба като момиче е посрещнала с питка Вазов в района“, добави още Маринков.

По думите му, финалната цел на фестивала е той да добие национална популярност и с дарения да бъде изграден паметник на Иван Вазов над Лесков дол до старата воденица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини