Иновативно пловдивско школо показва нагледно как се изграждат таланти

16728
Иновативно пловдивско школо показва нагледно как се изграждат таланти
Снимка: Станимира Мушакова

"Вашите ученици са щастливци, че имат такива преподаватели. Вие имате страхотен екип!" Това е мнението на преподавателите и учениците от СУ „Иван Вазов“ от град Плевен и Бургас, които посетиха СУ „Пейо Кр. Яворов“ в Пловдив. Визитата е част от националната програма „Иновации в действие“ на МОН, съобщиха от школото за Actualno.com.

СУ „Пейо Кр. Яворов” е вековна просветна институция, която предлага модерна алтернатива за обучение, съобразено с тенденциите за широко интегриране на дигиталните технологии в обществения живот и растящата необходимост от чуждоезиково обучение, от една страна, и от социална адаптация в структурите на гражданското общество, от друга.

Присъединяването на училището към семейството на иновативните училища през 2017 г. даде съществен тласък по отношение работата по вече установени креативни практики и генериране на нови идеи с цел повишаване качеството на образователния процес чрез разработени по нов начин елементи от учебното съдържание; затвърждаване на ключови компетентности по български език и литература, математика, информационни технологии, човек и природа, биология и химия; оптимизация на методите на преподаване, на образователната среда и организацията на работа чрез стимулиране на учениците за изява и разнородни активности в процеса на усвояване на учебния материал; разширяване на базовата им технологична компетентност; усъвършенстване на техните комуникативни и презентационни умения, стимулиране на творческите им заложби.

По-рано през ноември учениците и учителите от партньорските училища от Плевен и Бургас бяха посрещнати от талантливите Яворовци с кратка програма. Единадесетокласниците Даниела и Тодор представиха пред съучениците си и гостите презентация за град Пловдив и СУ „Пейо Кр. Яворов“. В двучасова сесия иновативният екип (г-жа Мария Камбурова, г-жа Станислава Белчева, г-жа Даниела Ковачева, г-жа Цвета Цанкова, г-н Кирил Кирилов и д-р Танчо Агушев) запозна своите колеги и гостуващите ученици с иновативните дейности на училището.

Иновациите са свързани помежду си от ясно формулирана цел – повишаване качеството на образователния процес в няколко основни направления: Образователна драма и ролеви игри; Обърната класна стая; Проектно базирано обучение с насоченост към развиване на творческите и изследователски способности и с акцент върху образното мислене; Работа по метода на мозъчната атака с цел генериране на идеи и на асоциативното мислене за изграждане на семантични мрежи и интелектуални карти; Промени в тестовите методи за контрол и оценка.

Гостите от Плевен и Бургас наблюдаваха поредица от открити уроци в СУ „Пейо Кр. Яворов“ като част от дейностите по проекта “Иновации в действие“. Директори, учители и ученици от гостуващите училища са тук за три дни, за да се запознаят с дейността на преподаватели, утвърдени като водещи специалисти в своите предметни области – български език и литература, математика, човекът и природата, Биология и здравно облазование, Информатика и информационни технологии, сред които са доктор на науките, докторант, преподаватели с първа ПКС и множество публикации в сферата на иновациите.

Миналата седмица иноваторският екип от преподаватели и ученици посетиха град Плевен в рамките на Национална програма „Иновации в действие“. Два открити урока проведоха ученици и учители от СУ „Иван Вазов” – Плевен заедно с представители на СУ „Пейо Кр. Яворов”- Пловдив и ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен, показвайки, че ученето може да бъде и развлечение.

Беше проведен открит урок, в който учениците от 7. клас с помощта на своята учителка по математика показаха на гостите как програмата mozaBook превръща нещо толкова сложно, като формулите за съкратено умножение, в детска игра. Всички активно взеха участие в решаването на математически проблеми. Преподаването чрез технологии заинтригува не само пловдивските деца, а и техните учители, които получиха не един, а цели два урока по математика.

Като домакини Вазовци представиха пред Яворовци вестника „В@з Буки Веди“, който е с почти 10-годишна история и много национални награди. Всеки един от екипа, присъстващ на работната среща, представи себе си, обясни защо е решил да се запише и да остане в редколегията, какво му носи участието във вестника. Отговаряха на много въпроси, свързани с работата през годините, както и дали биха избрали журналистиката за своя професия. Гостите имаха и възможността да видят филма „#Агресията“, в който участват и ученици на СУ „Иван Вазов” – Плевен.

В края на срещата всички участници се обединиха около идеята, че двете иновативни училища всъщност много си приличат – над 100-годишна история, сходни профили, интереси, визия за утре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com