Изключителен интерес към българското тракийско злато в Москва

92756
Изключителен интерес към българското тракийско злато в Москва

Изложбата "Легендите оживяват. Тракийското злато от България", която министърът на културата д-р Петър Стоянович и министърът на културата на Руската Федерация Владимир Медински откриха официално на 30 септември в Държавния исторически музей в Москва, се радва на изключително голям интерес, предаде БГНЕС.

Самият Владимир Медински не скри възхищението си от изложбата, посветена на древната култура на траките, като публикува в профила си в социалната мрежа Туитър следната оценка за експозицията: "Изключителна изложба "Тракийско злато" (от VІ в. до н. е.) се откри в Истор. Музей. Трябва да се види!", съобщиха от МК.

Изложбата е организирана от Министерство на културата на България, Министерство на културата на Руската Федерация, Държавния исторически музей, с подкрепата на Българското посолство в Москва. Подготовката на изложбата, посветена на древната култура на траките, е осъществена от Националния исторически музей под ръководството на проф. Божидар Димитров. Експозицията включва 317 експоната, част от които не са показвани никога досега. Изложбата представя златни находки от 5 тракийски съкровища на територията на България: Панагюрското, Боровското, Златиница-Маломировското край Ямбол, част от Рогозенското и Летнишкото. Всички експонати са подбрани така, че посетителите да добият представа за културата и бита на траките, както и за това как древните гърци приемат някои техни легенди и митове, и по-специално - култа към Дионис, бог на лозята и виното, възникнал именно на тракийска земя и получил широко разпространение в Елада, където от Дионисовите мистерии се ражда древногръцкият театър. Показани са великолепни ритуални съдове от злато и сребро с красиви релефни орнаменти, накити и бижута, богато украсени юзди и сбруи, шлемове, антична рисувана керамика, статуетки от бронз, мрамор и желязо.

Експозицията, която дава възможност руската публика да получи представа за религията на траките, за техните ритуали, както и за приноса им в европейското културно наследство, ще бъде отворена за посещения до 30 ноември 2013 г.

Големи московски музеи изревнуваха, че Държавният исторически музей на Русия е бил избран за изложбата на тракийското злато. Това пък каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде Фокус.

„Представители на много други големи московски музеи като музеят „Пушкин” и Кремълският музей изревнуваха, че изложбата е привлякъл Държавният исторически музей, а не техните музеи. Използвахме случая, за да завържем контакти и да уговаряме други възможни изложби, за да не предизвикваме разцепление сред единството на московските музеи с нашата изложба”, каза проф. Димитров.

Почти цялата научна общност на Москва, която се занимава с античност, е била представена на откриването. „Имаше страшно много хора, които не можаха веднага да влязат. Образува се една опашка пред входа, и то само от поканените, които чакаха близо час, за да влязат да разгледат изложбата. Пускахме ги на партиди около 200 - 300 души. Колко бяха не знам, но според мен, имаше най-малко 1000 човека на изложбата. Разгоряха се спорове пред витрините за близостта на тракийското и скитското изкуство; дали не става дума за едно и също изкуство, дали скитите не са всъщност траки, или траките да са скити… На нашата карта, на която беше представено разпространението на тракийския етнос, ние бяхме означили със защриховани полета, че тракийската общност е разпространена и живее не само в Северното Черноморие, но и в крайморските части на полуостров Крим, така че е нормално да има сходство между тракийското и скитското изкуство”, обясни проф. Божидар Димитров.

По думите му при откриването много голям е бил интересът и на руските медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини