Климатичните промени влизат в училище

3042
Климатичните промени влизат в училище
Снимка: Заедно в час

Учебни материали за климатичните промени ще насърчават учениците сами да търсят решения на климатичните предизвикателства в своите общности

Учебни материали за проектно-базирано обучение и задълбочаване разбирането на учениците за климатичните промени ще бъдат достъпни безплатно за учители и ученици в цялата страна от предстоящата учебна година.

Целта на материалите е да подкрепи учениците да разбират по-добре предизвикателствата, свързани с климатичните промени и да ги провокира сами да търсят и предлагат на решения на екологичните проблеми в техните общности. Образователните ресурси дават възможност също на учителите да прилагат нови и иновативни преподавателски подходи, които дават повече свобода и поле за действие на учениците във връзка с актуална тема за целия свят.

Материалите са насочени към ученици от 5 до 12 клас и ще могат да се интегрират в образованието по различни предмети. Те обхващат три тематични области:

Транспорт и климатични промени;

Природа и земеделие;

Производство и енергия.

Учебните ресурси се изготвят по проект на фондация “Заедно в час”, който е финансиран от Европейската климатична фондация (European Climate Foundation).

Емблематични български стихове оживяват на жестов език (ВИДЕО)

Видео поредицата „Стих в жест” цели да срещне някои от любимите ни произведения с хората, които не могат да ги чуят Сдруже...

“Макар често да чуваме, че бъдещето е в ръцете на учениците, рядко в България ставаме свидетели на конкретни дейности, които да позволяват на децата наистина да участват в търсенето на решенията за предизвикателствата на бъдещето. С тези учебни материали, заложените идеи и възможността самите ученици да бъдат активна част от справянето с климатичните промени е стъпка към това да имаме по-овластени, по-активни и отговорни граждани утре. Вярвам, че материалите дават добра възможност и на самите учители да се ангажират повече с темата и да ги доразвият като дейности през своя опит и умения.”, споделя Юлия Мишкова, обучител в екипа на “Заедно в час” и един от специалистите, които работят по проекта.

В първа фаза на проекта с подкрепата на опитни външни консултанти вече са създадени първите варианти на учебните материали и план за конкретни дейности за проектно базирана работа с ученици по темата за климатични промени.

Следващата фаза на проекта, която обхваща месеците до края на учебната година, учебните материали ще се тестват в няколко училища в цялата страна. Всички ученици, които работят по материалите ще разработят свои проекти за решаване на климатични предизвикателства на база на наученото. Проектите и идеите на учениците ще бъдат публично представени на специално събитие на 11 юни в София. Следва допълнително тестване на учебните материали и в традиционната Лятна академия на “Заедно в час”, която ще се проведе от 19 юли до 5 август в две училища в София.

След получаване и обработване на обратната връзка от учениците и учителите от тестовия период материалите ще бъдат финализирани. Те ще бъдат публикувани и разпространени публично като ресурси на най-големия български сайт за обучителни ресурси за учители Prepodavame.bg.

Материалите също ще бъдат преведени и на други езици и ще бъдат разпространени в образователните организации от глобалната мрежа на Teach For All.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини