Подготвят проект за Дунавския Римски Лимес

11127
Подготвят проект за Дунавския Римски Лимес

Проектът на Регионален исторически музей - Русе „Проекции на Дунавския Римски Лимес - формиране на музейна среда за туристически достъп" е одобрен за финансиране в конкурс на Американски научен център - София, Фондация „Америка за България" и Фийлд Мюзиъм - Чикаго. Проектът ще се реализира през 2013-2014 г. и е на обща стойност 39 029 долара със срок на изпълнение една година.

Проектът цели осъществяването на експозиционни дейности за социализация на обекти от Дунавския Лимес, консервация на артефакти от античния некропол на Тегра (гр. Мартен, Община Русе), реализация на образователен модул, като част от програмата за музейно обучение, издаване на водач, които в своята съвкупност да допринесат за представянето на наследството като ресурс за местно развитие.

Проектът ще допринесе за формиране на значителен интерес към историята на Дунавска България, ще помогне за разбиране на общата европейска история от римско време, ще разкрие неизвестни страни от работата на изследователите.

Проектът на Русенския музей е пряко свързан със задачите на Международния Лимес Конгрес по римска археология, които целят чрез увеличаване на знанието на река Дунав и Римския Лимес, археологическите обекти да се превърнат в туристически дестинации и културни обекти, като се развиват в полза на местните общности. Регионален исторически музей - Русе получи финансиране през 2011 чрез програмата на Американския научен център, Фондация „Америка за България" и Фийлд Мюзиъм - Чикаго, като приключи проекта „Епископска резиденция от късното Средновековие - археология, образование и туризъм" през лятото на 2012 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини