В десет бургаски училища ще се разкрият иновативни технологични центрове

6725
В десет бургаски училища ще се разкрият иновативни технологични центрове
Снимка: община Бургас

Десет бургаски училища са одобрени и ще получат средства за разкриване на иновативни технологични центрове, специализирани кабинети за практическо обучение и съвременна образователна среда за своите възпитаници. Дейностите ще стартират от новата учебна година по три национални програми на Министерството на образованието и науката - "Изграждане на училищна STEM среда", "Осигуряване на съвременна образователна среда" и "Участвай и променяй - родителят, активен партньор в училищния живот". Това съобщиха от Община Бургас.

Технологични STEM центрове /STEM обучение - наука (Science), технология (Technology), инженерство (Engineering) и математика (Maths)/ ще бъдат разкрити в ОУ "Братя Миладинови", ОУ "Христо Ботев" - кв. Долно Езерово, ОУ "Иван Вазов" - кв. Банево и Професионалната гимназия по транспорт. Те ще бъдат със съвременен дизайн, оборудване и обзавеждане, в които ще бъде интегрирано ново учебно съдържание, свързано с интересите и възможностите на учениците и с акцент върху развитието на практически умения и креативност.

Центровете в ОУ "Христо Ботев" - кв. Долно Езерово и ОУ "Иван Вазов" - кв. Банево ще представляват изследователски лаборатории с модерно технологично оборудване, образователен софтуер за виртуална реалност и камера z Space Studio, позволяваща изследването на 3D модели и обекти. Всеки ученик и учител ще има електронно устройство, с което ще работи, а след това ще оставя в специален шкаф за зареждане. Те ще разполагат още с мобилни дигитални лабораторни комплекти и материали за експерименти и проектни задания, както и със зона за самостоятелни интелектуални занимания и почивка.

Панаир на солта ще се проведе в Бургас

Тази година ПАНАИРЪТ НА СОЛТА ще бъде малко по-далеч от Атанасовско езеро, но малко по-близо до гражданите и гостите на Бургас. Екипът ...

В ОУ "Братя Миладинови" трансформацията на училищното пространство ще обедини кабинетите по химия, биология и физика в общ Център по природни науки, изследвания и иновации. В него ще има шест зони за активност, позволяващи различни режими на учене и гъвкава учебна програма - зона за едностранна комуникация, зона за индивидуална работа, зона за групова работа, зона за социализация, зона за учене чрез преживяване и зона за движение. Технологичната среда ще бъде обезпечена с безжични научни лаборатории /Labdisc/ с 15 вградени сензори за всяка зала, специализирани сетове с лабораторни пособия по биология, химия и физика, цифрови микроскопи, ученически таблети, интерактивни дисплеи, софтуер за изследване и анализ на данните и мултидисциплинарни материали за провеждане на експерименти.

Центърът за технологии в Професионалната гимназия по транспорт ще бъде креативно учебно пространство, където учениците ще имат възможност да разгърнат своето въображение и практически умения. Това, което ще отличава STEM центъра на бургаската гимназия по транспорт от всички останали в страната е средата. Там ще бъде създаден свят между реални автомобили и компонентите им и виртуални 3D холограмни автомобили. Учениците ще могат да се упражняват в два автомобилни сервиза на едно и също място - реален сервиз с реални двигатели и прилагане на сервизни умения, и виртуален сервиз, в който ще практикуват и задълбочават усвоените познания чрез виртуални упражнения и задачи по сглобяване, разглобяване и поправяне на различни автомобилни части.

В зоната за индивидуална работа ще се използва стенд за електрически и хибридни системи, а в зоната "учене чрез правене" ще бъде въведен 3D принтер за създаване на прототипи на автомобилни части или компоненти. 3D принтирането може да помогне при усвояване на много от сегашните умения, които се търсят от работодателите, както и при прилагането на знанията в реални ситуации. Там ще бъде обособено място за социални контакти и зона за движение с мобилна тенис маса и игри, които ще бъдат интелектуално стимулиращи като шах, табла и различни видове Brain Games /интелектуални игри/.

Специализирани кабинети ще бъдат създадени по програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" в Професионалната гимназия по химични технологии "Акад. Н. Д. Зелинский" и в Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", в която ще бъде изграден кабинет по корабоводене, което ще включва ремонт на кабинета и оборудването му със софтуер и тренажор за рулеви.

В Шумен спасиха четири бебета, родени под килограм

4 бебета, родени с тегло под 1 килограм, са спасени от лекарите в Неонатологично отделение на Шуменската болница. Статистиката показва,...

В Професионалната гимназия по химични технологии ще бъде подновена технологичната база в две компютърни зали, което ще повиши качеството на подготовката на учениците и ще разшири възможностите за реализацията им по специалностите "Системно програмиране", "Икономическа информатика" и " Електронна търговия". Това ще подобри реалните им умения за използване на съвременния системен и приложен софтуер, ще повиши качеството на преподавателската работа и ще създаде позитивна среда за изява на креативното мислене на ученици и учители.

Като част от програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" ще бъдат създадени площадки за обучение по безопасност на движението в СУ "Епископ Константин Преславски" и ОУ "Пейо К. Яворов".

Други две бургаски училища - СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и ОУ "Васил Левски" - кв. Горно Езерово, ще работят по програма за привличане на родителите като активни участници в училищния живот чрез изграждане на доверие, уважение и екипност между родител, ученик и учител. Дейностите включват различни активности като спортни празници, съвместни посещения на различни културни забележителности, игри сред природата, участие в музикални програми, посещение на работното място на родителите и запознаване с извършваните от тях професионални дейности.

Тези проекти са в синхрон с усилията на Община Бургас в последните години за създаване на съвременни условия и за въвеждане на иновативни методи на обучение в бургаските учебни заведения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Гордост: Публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...