Вдигат паметник на хан Кубрат за 10 млн. долара

39949
Вдигат паметник на хан Кубрат за 10 млн. долара

Мемориален комплекс за 10 млн. долара ще бъде издигнат на гроба на хан Кубрат край село Мала Перешчепина в Полтавска област, Украйна, съобщи Николай Габер. Той е единственият потомствен българин депутат в Украйна и е организатор на предстоящия от 17 до 19 август събор, посветен на 100-годишнината от откриването на съкровището на хан Кубрат, предаде Стандарт нюз.

Идеята за паметник бе лансирана още през януари, но сега получи повече конкретика. Тя предвижда на гроба на създателя на Велика България да бъде издигнат комплекс, който включва църква, музей и хотел. Проектът за храма, който ще носи името на един от двамата българи - Киевски митрополити Свети Михаил или Свети Киприян, е направен и подарен на Международния благотворителен комитет "Хан Кубрат" от проф. Николай Толешков.

Вдигат паметник на Паисий Хилендарски

Петметров паметник на Паисий Хилендарски ще бъде изграден и открит в Деня на славянската писменост и култура 24 май в Стрелча. Идеята ...

Съкровището на хан Кубрат съдържа над 800 предмета, златото е повече от 25 килограма, а среброто 75 кг, каза историкът от Великотърновския университет доц. Пламен Павлов. "Мястото, на което е погребан хан Кубрат е не по-малко свято за българите от гробовете на светите братя Кирил и Методий, връх Шипка или В. Търново", допълни той. Уникалното съкровище е открито случайно на 12 юни 1912 г. десетгодишното пастирче Фьодор Деркач. Ценностите сега се съхраняват в Ермитажа в Санкт Петербург. Вече е в ход и кампания за набиране на средствата за паметника.

Вече имало подкрепа от областните управители на седем области и кметове. Видни българи като акад. Антон Дончев, Васил Михайлов, Нешка Робева също са сред съмишлениците. От Министерството на транспорта и съобщенията са приели предложението на Международния организационен комитет за честванията, с председател Николай Габер, да издадат юбилейна марка с лика на хан Кубрат, посветена на 100-годишнината от откриването на съкровището.

Изпратени са писма до президента Росен Плевнелив съборът да премине под неговия патронаж, до премиера Бойко Борисов да оглави българския организационен комитет.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини