Държавата дава стотици хиляди левове да строи спортни площадки за бежанци

1752
Държавата дава стотици хиляди левове да строи спортни площадки за бежанци
Снимка: БГНЕС

Фитнес площадка, волейболна площадка и игрище за минифутбол - модата на спортните площадки се пренесе в бежанските центрове. Оказа се, че Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е обявила обществена поръчка за над 136 906 лв. за всички тези съоръжения, които трябва да бъдат построени в бежанския лагер в Харманли. Освен това ще се строи и мултифункционално игрище за баскетбол.

Подобно на всички стадиони, които се направиха през последните години в страната, основното финансиране идва по линия на Европейския съюз. 75% от стойността на проекта се покриват от фонд "Убежище, миграция и интеграция", а останалите от държавния бюджет, пише в. "Сега".

ЕС проверява как така имаме неистово желание да спортуваме в малки населени места

Заради появилите се по села и паланки в цяла България спортни обекти през периода 2007 - 2013 година, Европейската сметна палата започв...

Според заданието фитнес площадката по нищо няма да отстъпва на останалите в България. Баскетболното игрище ще бъде дълго 30 м и 12 м широко, а волейболното - 22 на 12 метра. До този момент три фирми са подали документи за участие в търга, става ясно от протокола на тръжната комисия. Една от компаниите изгражда и част от оградата с Турция.

В лагера в Харманли към момента едва 5% от местата за заети. Голяма част от мигрантите, които подават молби за закрила, след това напускат лагерите и се опитват да избягат в Западна Европа. Според данни на МВР за април при задържани общо 1394 души 727 са напуснали сами центровете на ДАБ. Други 44 са били изведени от службите.

През последните 15 месеца България е изгонила 56 души, които са били определени като заплаха за националната сигурност. Това става ясно от отговор на премиера Бойко Борисов на депутатско питане. "На 56 лица, оценявани като опасни за националната сигурност, са наложени принудителни мерки "експулсиране", "отнемане на правото на пребиваване" или "забрана за влизане в страната", посочва министър-председателят.

От началото на 2015 г. до 12 март 2016 г. службите за сигурност са проверили общо 18 408 мигранти, които са пресекли незаконно границата. "За 577 от тях са придобити данни, че с действията си могат да поставят в опасност сигурността и интересите на българската държава, поради което са предприети мерки за недопускане легализиране на пребиваването им у нас", пише премиерът. Той съобщава още, че антитерористичният център в ДАНС работи на денонощен режим.

Кралев: Само в България не се научихме, че от спортно съоръжение се печели

"Тенис корт ще има, така мисля аз. Не мисля, че главният архитект на София (Петър Диков б.р) може да се произнесе преди да е видял прое...

Безразборното усвояване на пари чрез строежи на спортни обекти в цялата страна в периода 2007-2013 г. предизвика проверка на Европейската сметна палата в началото на май. Одитният орган на ЕС има за цел да контролира как се харчат европейските пари. Информацията къде точно проверява екипът на Европейската сметна палата е конфиденциална. Инспекторите сами са посочили къде искат да отидат на проверка, съобщи bTV. В момента се инспектират селски стадиони и зали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com