Семерджиев категоричен: Няма опасност за здравето на хасковлии

1674
Семерджиев категоричен: Няма опасност за здравето на хасковлии
Снимка: БГНЕС

Към момента няма риск за здравето на жителите на Хасковския регион,използвали вода с повишено съдържание на уран и алфа-частици. Това заяви министърът на здравеопазването Илко Семерджиев по време на изслушване в Народното събрание.

Министър Семерджиев запозна депутатите с цялата хронология на събитията през последния месец, след като на 6 април бе получен сигнал за завишено съдържание на уран и алфа-активност във водата на Хасковския регион.

Към момента здравен риск не съществува, оценките след получаване на окончателните резултати от изследванията ще бъдат направени достатъчно бързо и ще бъдат съобщени на обществеността.

„Предвид, че питейната вода се влага като суровина в производството на хранителни продукти не се предполага съществуването на здравен риск за населението", обясни той. „С цел на защита на здравето на населението органите на държавния здравен контрол контролират изпълнението на всички препоръчани мерки", допълни министърът.

Елена Йончева: В Хасково пият вода с уран от 3 години, ГЕРБ са виновни

В Хасково пият вода с уран и повишена алфаактивност поне от три години - още от 2014 г. Вина за тази ситуация носи правителството на ГЕ...

„Доставянето на питейна вода чрез водоноски се извършва от помпена станция Войводово, РЗИ Хасково осъществява контрол и на водата, доставяна чрез водоноски", уточни Илко Семерджиев. „Изготвя се междинен доклад относно създадената ситуация, който ще съдържа конкретни препоръки за засилване на проверките и контрола на водоизточниците, особено в близост до закрити уранови мини", заяви той.

„Към момента не намираме, че има даден риск за водата в Хасково. Но трябва да минат всички проби, които са дадени за биологични изследвания, а времето за това е между 2 и 3 месеца оптимално. Рисковете ще бъдат по-конкретно докладвани след около месец и половина-два месеца", подчерта още Илко Семерджиев.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com