10 храни, които ще ви избавят от депресията

8295
10 храни, които ще ви избавят от депресията
Снимка: iStock/Guliver

Тайната на доброто настроение е в ендорфините и серотонина. Всеки има свой начин да си осигури достатъчно количество запаси с тези вещества. Най-лесният е, разбира се, да ги приемате с храната.

Ето 10 храни, които ще ви помогнат да си осигурите достатъчно жизненост, енергия и страхотно настроение:

Фурми и смокини

Арабите вярват, че като се хранят само с фурми и вода, могат да останат здрави и енергични в продължение на много години. Фурмите и смокините са особено богати на калий. Калият заедно с натрия правят мозъка ни по-бърз и пъргав, а мислите ни - кристално чисти.

Банани

Бананът ни придава лека еуфория. Хапвайки го, бързо ще увеличите нивото на серотонин в тялото си, добре познат като хормон на радостта и щастието.

Ядки

Всички ядки съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, които творят истински чудеса за мозъка - повишават вниманието и концентрацията, подобряват паметта и интелигентността.

ТОП храните, които ще ви заредят с енергия за целия ден

Колкото и енергия да имаме по природа, ежедневните ни ангажименти са толкова много, че често се чувстваме изтощени до краен предел. Осв...

Витамин С

Учените от Citrus Research показват, че витамин С е основният враг на хормона на стреса кортизол. Колкото и странно да звучи, ако искате да сте по-малко нервни и притеснени, яжте лимони.

Морски водорасли

Липсата на адреналин в организма причинява хронична умора. Водораслите могат да се притекат на помощ в този случай. Те съдържат много витамини от група В, които регулират надбъбречните жлези. Известно е, че те участват в производството на адреналина. По-здравословно е да ядете водорасли в минимално обработена форма.

Овесена каша

Пресолено ястие: Топ трикове за решаване на проблема

Със солта не бива да се прекалява! Това е известно на всеки. Но понякога добавяме в ястията, които готвим, повече сол от необходимото. ...

Любимата каша на културистите е богата на правилните въглехидрати. Бавно абсорбирани, те нормализират нивата на кръвната захар. Ще спрете да се чувствате агресивни и недоволни. Спокойно, само спокойно!

Зелени храни

„Правило на светофара“ е полезен лайфхак, препоръчан от диетолозите: яжте всеки ден по три зеленчуци и плодове със съответните цветове - и ще бъдете здрави. Зелените храни успокояват, подобряват водния баланс, облекчават емоционалния стрес и лекуват главоболие.

Авокадо

Авокадото ви помага да гледате на живота по-забавно благодарение на голямото количество фолиева киселина. Учените го наричат истински витамин за мозъка, защото той ефективно се бори с разрушителните процеси, протичащи в кръвоносните съдове.

Храните, които лекуват стомаха и нервите

Изследователи от Националния университет Корк в Ирландия твърдят, че храните с високо съдържание на фибри могат да помогнат за справяне...

Мед

Диетолозите препоръчват да се преодолее стреса с лъжица мед. По време на стрес тялото ни се нуждае от глюкоза. Медът е отличен и полезен помощник тук.

Билков чай

Билковите чайове помагат за облекчаване на нервното напрежение. Мента, маточина, лавандула, листа от касис - всеки има своя собствена рецепта за здраве.

Тези храни са непрекъснато край нас. Винаги можем да си похапнем нещо вкусно, което да ни направи щастливи и спокойни. Освен върху нервите, тези храни ще въздействат благотворно и върху имунната ни система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com