10 мита за отслабването

2852
10 мита за отслабването
Снимка: iStock/Guliver

Омръзна ли ви от безкрайните митове за отслабване, които само ви объркват и ви пречат да се избавите от излишните килограми? Някои хора вярват, че трябва да приемат добавки или хапчета, за да отслабнат, но това е много далече от истината. Не е необходимо да приемате каквото и да било, за да ускорите метаболизма си. Това се постига чрез здравословната диета с правилните хранителни комбинации.

Ето кои са 10-те мита за отслабване, в които трябва да спрете да вярвате.

1. Напълняването е в резултат от липса на воля

Не забравяйте, че в някои от тези митове има известна истина и липсата на воля от части е причината за излишните ви килограми. Знаете ли, че затлъстяването може да има повече общо с гените ви, отколкото с това, което ядете? Защо мислите, че виждате семейства, в които всички са с наднормено тегло? Все пак не забравяйте, че генетиката предопределя нашата предразположеност към дадено състояние. Но начинът ни на живот играе решаваща роля в случая.

2. Отслабването понякога не е възможно

Отслабването винаги е възможно, но невинаги се случва толкова бързо, колкото мнозина си мислят.

3. Въглехидратите трябва да се избягват

Един от най-често срещаните митове за отслабване в момента е свързан с въглехидратите. Този мит се поддържа само от диети като Кето или Аткинс. Първо, тялото ни се нуждае от въглехидрати, за да функционира. Второ, вредно е да приемаш само по 20 грама въглехидрати за неопределено време.

Има два вида въглехидрати: прости и сложни. Тялото няма проблем с преработката на прости въглехидрати, но сложните въглехидрати отнемат повече време. Когато говорим за въглехидрат повечето хора автоматично се сещат за тестени изделия, хляб и сладки лакомства. Но зърнените храни се считат и за прост въглехидрат, от който тялото ни се нуждае. Не, не са ви нужни сложни въглехидрати, за да сте здрави, но се нуждаете от прости въглехидрати, за да функционира тялото ви.

4. Закуската не трябва да се пропуска

Колко пъти сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня? Но ако не обичате да закусвате, не се насилвайте. Ново изследване доказва, че не се нуждаете от закуска, за да се борите с наднорменото тегло.

5. Бързата храна не е забранена 

Като цяло трябва да се избягва бързата храна заради съдържанието на вредни мазнини, захар и мононатриев глутамат в нея.

Ето защо се отслабва толкова трудно след 40 годишна възраст

Зaщo e тoлкoвa труднo нa жeнитe дa cвaлят килoгрaми cлeд 40 гoдини? Zdrаvе.tо прeдлaгa пoзициятa пo тeмaтa нa укрaинcкия диeтoлoг д-р Л...

6. Калориите трябва да се сведат до минимум

Много хора са убедени, че трябва да приемат не повече от 1200 калории, за да отслабнат. Един от най-често срещаните митове е, че трябва да гладувате, за да отслабнете. Препоръчителният дневен прием на калории е 2000 - 2500, в зависимост от нивото ви на активност. Първо трябва да уточните колко искате да отслабнете въз основа на вашия ръст и настоящо тегло. Безопасно е отслабването с 1 килограм на седмица. Повече може да е опасно.

7. Диетите могат да се прилагат неограничен период от време

Не! Диетите никога не работят дългосрочно. Но промените в начина на живот и мислене гарантирано работят в дългосрочен аспект. Можете да опитате 101 диети и пак да се върнете към изходната точка.

8. Слабите хора са здрави, а пълните имат здравословни проблеми

Как да отслабнете за 3 дни без диети и хапчета

Много момичета и жени почти постоянно мислят за това как бързо да загубят излишните си килограми. Ако търсите начини да отслабнете за 3...

Според общоприетото вярване, слабите хора са здрави, а хората с наднормено тегло имат здравословни проблеми. Честно казано, теглото е само част от здравето ни. Но това не означава, че слабите хора нямат здравословни проблеми.

9. Трябва да се консумират само диетични храни

Диетичните храни не са нищо повече от маркетингов трик. Повечето от тях са много скъпи и на практика нямате нужда от тях. Може да си приготвите и сами далеч по-здравословни храни у дома.

10. Консумацията на мазнини води до напълняване

Ако сте запознати с кето диетата, знаете, че яденето на мазнини няма да ви направи по-дебели. Има здравословни мазнини, които са полезни за вашето тяло като зехтин и кокосово масло. Добрите мазнини осигуряват на тялото енергия, участват в производството на хормони и здрави клетки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com