5 храни, които ядем рядко, но те свалят холестерола и лекуват сърцето

26431
5 храни, които ядем рядко, но те свалят холестерола и лекуват сърцето
Снимка: Manu5 / CC BY-SA 4.0

Някои храни, които са присъстват в диетата на нашите предци, днес незаслужено са пренебрегвани, въпреки че те свалят холестерола и лекуват сърцето. Токсикологът, кандидат на медицинските науки д-р Михаил Кутушов изброи 5 продукта, които отново трябва да се върнат на трапезата ни. Те включват спелта, ряпа, амарант, овесена каша и хрян.

5 храни, които са добри за холестерола и сърцето

„Спелтата укрепва мускулите, стабилизира хормоналните нива и помага за предотвратяване на анемия. И всичко това се дължи на нейния златен състав. Спелтата съдържа една пета от дневната норма на магнезий, селен, манган и калций. Освен това е източник на различни аминокиселини. Например, тя съдържа една трета от дневната нужда от никотинова киселина“, споделя експертът.

Диетичните фибри в спелтата нормализират състава на микрофлората и засилват чревната подвижност, като по този начин подобряват храносмилането. Фибрите също могат да помогнат за понижаване на холестеролните нива и тези на кръвната захар - поради това намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет.

Тази ядка сваля холестерола и захарта, възрастните трябва да я ядат всеки ден

Наблюдателни проучвания показват, че три дневни порции пълнозърнести храни (включително спелта) намаляват риска от инсулт с 14%, от сърдечни заболявания с 21% и от диабет тип 2 с 32%. Но храната, приготвена от рафинирани зърна, не дава такъв ефект

Ряпата съдържа много калий, фолиева киселина и витамин С. Плюс фибри, които са необходими за имунитета, правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и стройната фигура. Ряпата съдържа и антимикробното вещество лизозим и растителен антибиотик.

„Този зеленчук ще помогне за нормализиране на перисталтиката за тези, които страдат от дискомфорт след хранене. В суров вид не е нужно да ядете много от него, в противен случай рискувате подуване и повишено образуване на газове“, предупреждава лекарят.

Овесената каша съдържа много протеини, фибри, желязо и магнезий. Тя предпазва тялото от увреждане на свободните радикали и помагат в борбата с възпалението. Друго много полезно свойство: овесените ядки помагат за подобряване на сърдечната дейност и намаляване наа холестеролните нива.

„Хрянът е истинска природна аптека“, казва д-р Кутушов. „Има противовъзпалителни свойства, укрепва имунната система, има благоприятен ефект върху храносмилането, стимулира стомашно-чревния тракт и подобрява метаболизма“, допълва експертът.

Кашата от амарант е много засищаща и здравословна. Освен калций, магнезий, калий и силиций съдържа метионин, който има благоприятен ефект върху храносмилането и нормализира обмяната на веществата. „Амарантът помага да се поддържа сърцето здраво и нивата на кръвната захар, както и тези на липидите в норма благодарение на фибрите и антиоксидантите“, споделя експертът.

Още: Учени разкриха по колко грозде на ден сваля холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com