5 храни, които НЕ трябва да ядете няколко дни подред

5878
5 храни, които НЕ трябва да ядете няколко дни подред
Снимка: Pixabay

За да осигурите на тялото различни микроелементи и да предотвратите натрупването на вредни вещества, диетолозите препоръчват да разнообразите диетата си колкото е възможно с повече разнообразни храни. Освен това експертите по хранене настояват, че има храни, чиято прекомерна консумация може да повлияе негативно на здравето. Те включват месо на грил, риба тон, гъби, кокосово масло и пушена риба.

Излишъкът от някои хранителни продукти в диетата може да бъде много вреден за тялото: да провокира алергични реакции, да влоши работата на стомашно-чревния тракт и да повлияе негативно на сърдечно-съдовата система, съобщава изданието The Health Site.

Разбира се, всички тези предупреждения се отнасят изключително до неконтролираната консумация на определени продукти.

Храните, които всички кардиолози ядат за здраво сърце

5 храни, които не трябва да се ядат поредни дни

Месото е богато на протеини - когато е приготвено правилно, остава нискокалорично. Но все пак диетолозите съветват да не се увличате по месо на грил. Когато се пече на скара, то натрупва хетероциклични амини , които могат да причинят развитието на рак, по-специално рак на дебелото черво. Други методи на готвене обаче не се считат за толкова опасни.

Пушена риба може да съдържа паразити. Понякога, поради неспазване на условията за опушване, рибата остава необработена и може да причини хелминтна инвазия.

Освен това в процеса на опушване се образуват няколко вида канцерогени. Особено много от тях има в горещо пушена риба, тъй като под въздействието на температурата канцерогените проникват в рибата по-активно. Рибите с дебела кожа като пъстърва или сом се считат за по-малко опасни.

Друго противопоказание за ядене на това ястие е бъбречно или сърдечно заболяване, тъй като високото съдържание на сол може да влоши съществуващите патологии.

Риба тон - въпреки високото съдържание на цинк, магнезий, желязо и протеини, редовната консумация на тази риба (особено в консервирана форма) изисква повишено внимание. Рибата тон е вид риба, която бързо натрупва живак от околната среда. Нейната ежедневна консумация увеличава риска от инфаркт, влошава общото състояние на сърдечно-съдовата система и провокира сетивни нарушения.

Гъбите са доста тежка храна, която е трудно смилаема поради високото си съдържание на хитин. Те също могат да забавят секрецията на стомашна киселина, така че този продукт трябва да се използва внимателно от хора със стомашни заболявания.

Кокосовото масло представлява наситена мазнина, съдържаща триглицериди. Последните може да намалят нивото на общия холестерол в организма, често причинявайки сериозни психофизиологични промени: дефицит на витамини или хормонален дисбаланс.

Още: 7 храни, които ядем неправилно - лекар обясни защо

Важно: Този материал е само за обща информация и не трябва да се използва като основа за диагноза или медицински заключения. Той не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com