5 лесни домашни средства при вагинален дискомфорт

30760
5 лесни домашни средства при вагинален дискомфорт
Снимка: iStock/Guliver

Не познаваме жена, която да не се е оплаквала от поне един симптом на вагинален дискомфорт, като най-честият е сърбеж. Обичайно е знак за лека инфекция като гъбички, но понякога, особено придружен и с други симптоми, е показател, че е време да посетите гинеколога си. Ако усетите дискомфорт през уикенда или далеч на почивка, има няколко доста ефективни средства, които можете да приложите, за да "туширате" положението до визитата ви при гинеколог:

1. Чай от смрадлика

Изключително популярно, даже и на опаковката на този чай, който може да се намери във всяка аптека, има рецепта как точно се приготвя за вагинална промивка. За вагинални промивки поставете две супени лъжици листа от смрадлика в 1 л. кипяща вода. Варете 5 минути. Престоява при стайна температура 30 минути. Прецедете отварата през марля. Трайността на извлека е 12 часа при условие, че се съхранява в хладилник при температура 2 - 8 °С, без да замръзва.Вагинални промивки се правят 1 - 2 пъти на ден.

*Важно е да се знае, че това се прилага само външно, този чай не е подходящ за вагинални душове.

2.Ябълков оцет

Откровено казано, ябълковият оцет е като магическа отвара. Може да прави всичко от почистване на хладилника, овкусяване на салата, спомага за чревната миклофлора, а и както се оказва - да облекчи симптоми на вагинален сърбеж. Пробиотичните и антибактериалните свойства на оцета, ще ви облекчат за нула време. Важно! Ако желаете да направите измиване с една чаша ябълков оцет, задължително смесете с две чаши минерална вода, защото концентрираната форма на оцета е прекалено силна! Само за външно приложение!

Нормално ли е вагиналното течение

3. Масло от чаено дърво

Кафето уврежда най-много тази част от тялото

Изследователи от университета в Базел установиха как редовната консумация на кофеин влияе върху сивото вещество на мозъка. Резултатите ...

Също като оцета, маслото от чаено дърво има антимикотично и антибактериално свойство.Използвайте 2-3 капки масло от чаено дърво и приложете външно директно. Този способ помага много за облекчаване при гъбична инфекция.

4. Пробиотични капсули

Продават се във всяка аптека, съхраняват се в хладилник и обикновено са 7 таблетки в шишенце. Поставят се вагинално (като тампон), за предпочитане вечер. Капсулата се разтваря сама, а пробиотиците спомагат на микрофлората сама да възстанови естествения си баланс.

5. Листа от босилек

Подобно на отварата със смрадлика, босилекът има силно антибактериално действие и благодарение на съдържимият евгенол, спомага и за облекчаване на болезненото усещане като парене.  Сложете няколко листа пресен босилек във вряща вода, оставете да се охлади напълно на стайна температура и прецедете. Измивайте се с босилекова вода 2-3 на ден външно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com