9 ежедневни навика, които саботират диетата ви

3351
9 ежедневни навика, които саботират диетата ви
Снимка: Thinkstock/Guliver

Много от нас мечтаят за стройно тяло, но след многобройни неуспешни опити за отслабване, се предават. Ако и вие сте от хората, които не могат да достигнат желаното тегло, помислете дали не правите нещо грешно. Ето няколко навика, които ви саботират.

1. Мислите че диетата ви помага да отслабнете

Диетите са временна мярка за загуба на килограми – ключовата дума тук е „временна“. Килограмите, които сте загубили по време на диета, ще се върнат до 1-5 години. Не мислите за диети – опитайте се да направите трайни промени в начина си на живот.

2. Не се отказвате от сосове и гарнитури

Може да звучи странно, но в гарнитурите и сосовете има доста калории, и не само в майонезата и зехтина. Дори здравословната гарнитура от хумус съдържа около 177 калории за 100 г. Помнете, че поливайки салатата си със сосове, увеличавате приема на калории.

3. Делите храната на „забранена“ и „позволена“

Всеки, който е бил на диета, познава неустоимото желание за парченце шоколад и чувството за вина след това. Ако се наказвате всеки път, като хапнете нещо „грешно“, рискувате да започнете да преяждате отново. Ако ви се прииска нещо „забранено“ – хапнете. Но помнете, всичко трябва да е умерено.

4. Приемате много сокове и смутита

Смутитата и соковете са здравословни, но ако се опитвате да свалите килограми, това може да попречи на плановете ви. Според проучвания течните продукти не водят до засищане както твърдата храна. Един портокал ще задоволи глада ви за по-дълго отколкото чаша сок. Чаша здравословно смути съдържа от 150 до 300 калории. Имайки предвид, че отново ще огладнеете след около половин час, по-добре да хапнете нещо, което ще ви засити.

Яйчена диета за супер резултати

Диета - това е строго определен хранителен режим, който има за цел да коригира теглото или е необходимост, свързана с подобряването на ...

5. Подценявате силата на съня

„Сънят ни помага да се храним по-здравословно“, твърдят специалистите. Добрият сън помага да усвоим добре мазнините и въглехидратите, което е важно по пътя към отслабването. И обратно, липсата на сън ви кара да ядете повече.

6. Влизате гладни в магазина

Ако посещавате магазина гладни, купувате по-калорични и по-малко здравословни храни. Затова преди това, хапнете нещо леко и не забравяйте списъка с покупки.

7. Мислите, че мазнините са ви враг

4 правила за здравословно отслабване

Ако искаш диетата ти да е успешна, трябва да заложиш на балансирано хранене и физическа активност. С природосъобразен режим може да сва...

Съществуват 3 вида мазнини - ненаситени (зехтин, ядки, семена, риба, авокадо), наситени (животински продукти, кокос) и транс мазнини (маргарин, пържени храни, снаксове). Това, от което имате нужда, са ненаситените мазнини. Те изчистват лошия холестерол от тялото, засищат за дълго време, осигуряват на тялото енергия и съдействат за изгаряне на мазнини.  

8. Разчитате много на спорта

Упражненията са полезни, но сами по себе си няма да ви помогнат да отслабнете. Тялото ви гори калории не само от физически дейности, но и от ежедневните занимания. Да, упражненията са страхотни за тялото, но в основата на отслабването е здравословното хранене.

9. Перфекционисти сте

Помнете - никой не е съвършен. Ако излишните килограми изчезват по-бавно, отколкото очаквате, не се депресирайте. Ако сте строги към себе си, само ще насърчите емоционалното хранене, което води до порочен кръг. Съвсем нормално е да не сте перфектни. Ако успявате в опитите си на 80-90% от времето, сте свършили страхотна работа!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com