Ако усещате гадене при пиене на вода - това е симптом на...

27388
Ако усещате гадене при пиене на вода - това е симптом на...
Снимка: Pexels

Пиенето на вода е от съществено значение за правилното функциониране на човешкия организъм. Освен, че хидратира, тя пренася хранителните вещества в клетките и елиминира токсичните вещества.

Ето какво обяснява д-р Клаудия Мариама.

Пиенето на нефилтрирана (или непреварена) вода причинява няколко заболявания и в тежки случаи може да доведе до смърт. Инфекциозните агенти, отговорни за различни патологии, обикновено могат да се развият във водата и да се разпространят. Гаденето в такива случаи е обичаен симптом – но все още би било половин беда, ако нещата се разминат само с него. За съжаление, нерядко проблемът се задълбочава. По данни на СЗО (Световната здравна организация) около 2 милиарда души в света пият вода, замърсена с изпражнения.

Ето кои болести най-вече се предават при консумация на непречистена вода и как да се предпазите от това.

1. Амебиаза

Това е чревна инфекция, причинена от вида паразити Entamoeba histolytica . Този инфекциозен агент навлиза в човешкото тяло, когато човек погълне цисти, които се намират в замърсена храна, във вода или изпражнения. Заболяването може да бъде безсимптомно или да доведе до стомашно разстройство (диария), стомашни болки, чревно възпаление или коремни спазми. Лечението обикновено е с антибиотици.

2. Холера

Това е остра диарийна инфекция, причинена от поглъщане на храна или вода, заразени с бактерията Vibrio cholerae. Изчислено е, че всяка година се срещат до 4 милиона случая на заболяването, от които 21 до 143 хиляди смъртни. Смята се за сериозен здравословен проблем, тъй като убива в рамките на часове, ако човекът не се лекува. Обикновено смъртните случаи настъпват поради дехидратация, тежка диария и повръщане.

3. Диария

Защо пиенето на вода през нощта не е полезно?

Според експерти-диетолози, не бива да забравяте да пиете течности – те пречистват организма и поддържат водния баланс на организм...

Известно е, че този доста често срещан здравословен проблем причинява интензивно и внезапно желание за дефекация. В някои случаи продължава няколко дни и може да се случи след вирусна или бактериална инфекция, придобита при консумация на заразена вода или храна. Обикновено изпражненията често са меки (воднисти) и се появяват симптоми като студена пот, чревни спазми, гадене, повръщане, треска, подуване и дехидратация. Повече от 800 000 души умират всяка година от диария заради недостиг на чиста вода, липса на канализация и поради влошена хигиена на ръцете.

4. Шистозомиаза

Заболяването се причинява от паразита Schistosoma mansoni, когато човек влезе в контакт с ларвите, освободени от замърсени изпражнения във водата. Симптоми: сърбеж, треска, диария, гадене, повръщане - в по-тежки случаи цироза, увеличен черен дроб и воден корем (разширен корем).

5. Хепатит А

Вирусът на хепатит А се предава главно по фекално-орален път, тоест чрез контакт между индивиди или чрез вода или храна, замърсени с изпражнения. Състоянието причинява възпаление на черния дроб и води до симптоми като висока температура, умора, болка в тялото и корема, тъмни изпражнения и урина, загуба на апетит и тегло, както и жълтеница (жълтеникав цвят на очите и кожата). Един от начините да се избегне хепатит А е чрез ваксина. Не съществува специфично лечение. Прилагат се лекарства за облекчаване на симптомите до оздравяване – обикновено след 6 месеца.

Как правилно да пием вода?

Водата е извънредно важна за човешкия организъм. Ние пием вода ежедневно - но малко хора се замислят как трябва да се прави това. Мнози...

6. Салмонелна инфекция

Бактериите от рода Salmonella причиняват бактериална инфекция, наречена салмонелоза (или салмонелен гастроентерит) и засягат чревния тракт. Главната причина е консумация на заразена храна и вода. Лечението включва употребата на лекарства за контролиране на симптомите, в допълнение към почивка и хидратация.

Как да се предотвратят заболявания от замърсена вода?

Най-добре е винаги да пиете филтрирана или преварена вода. Избягвайте контакти с води от канализация, наводнения, кал, реки със застояла вода и плувни басейни, които не са третирани с хлор. Също така, си струва да следите качеството на водата, използвана при приготвянето на храна.

Внимание! Статията не е препоръка за лечение. Търсете винаги медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com