Ако усетите някои от ТЕЗИ симптоми, може би имате проблем с черния дроб

8754
Ако усетите някои от ТЕЗИ симптоми, може би имате проблем с черния дроб
Снимка: iStock/Guliver

Всеки орган в тялото ни е важен и изпълнява функции и процеси в организма, които съдействат да бъдем здрави и да се чувстваме добре. Това важи с пълна сила и за черния дроб, който е най-големият плътен орган в тялото. Той изпълнява жизненоважна функция за имунитета и метаболизма. Не можем да живеем нормално, ако черният ни дроб страда заради някакво заболяване. Той е разположен под диафрагмата като заема по-голямо пространство отдясно.

Проблемите с черния дроб могат да бъдат различни и са често срещани при много хора от различни възрасти. Трябва да забележите характерните симптоми, че нещо с него не е наред. Ето някои от тях.

Учени потвърдиха благотворното въздействие на кафето върху черния дроб

Много хора избират да започнат сутринта си с чаша ароматно кафе. Тази напитка не само ободрява, но и има редица ползи за здравето. Спо...

Жълта кожа – това е най-честият признак за проблем с черния дроб. Пожълтяването показва, че са натрупани пигменти в тъканите и кръвта, присъстващи в жлъчката. Незабавно се консултирайте с лекар.

Кожни промени – може би сте забелязали нетипичен сърбеж или малки рани по кожата. Когато има нарушение в жлъчната секреция, това води до хиперпигментация на кожата в определени области от тялото. Може да получите такива или пък кафяви петна по кожата. Следете се и обърнете внимание.

Повръщане и гадене – те са индикация за стомашен дискомфорт, но ако са силно изразени и обострени, значи има проблем с черния дроб. С гаденето идват и проблемите с апетита, диария, болна отдясно, непоносимост към определени храни.

Горчив вкус в устата – това може да посочва различни проблеми в това число проблеми с черния дроб – цироза, тумор, вирусен хепатит, стеатоза и други. Ако забележите този симптом, незабавно посетете лекар.

Как да възстановим черния си дроб след сериозен запой

Един празник не може да мине без весели наздравици. Някои делнични дни – също. Консумацията на алкохол е вреден навик, ако разбир...

Интоксикация – ако проблемите с черния дроб са причинени от турмони, имунни или възпалителни процеси, се стига до интоксикация. Симптомите ѝ са болка в мускулите и ставите, плака върху езика, сваляне на килограми, вдигане на висока температура, липса на апетит, слабост. Потърсете лекарска помощ, забележите ли някой от изброените признаци.

Проблеми с нервната система – според нарушението може да става дума за различни проблеми с нервите. Когато обича има проблем с черния дроб, се случва забавяне на процеса по премахване на амоняк от тялото. Когато той достигне до кръвта, се развива нервно разстройство.

Като всеки орган, трябва да се грижим и за черния си дроб. Не го претоварвайте с храни и напитки, вредни за него. Водете активен начин на живот, хранете се здравословни и правете редовни профилактични прегледи. Ако забележите промяна в състоянието си, включваща някой от изброените признаци или друг, незабавно потърсете лекар, за да диагностицира проблема навреме и да започне лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com