Бактерии "сексисти" ще помогнат на човечеството да се защити от зика

1094
Бактерии "сексисти" ще помогнат на човечеството да се защити от зика

Биолози предлагат да се използват бактерии, атакуващи само самците на някои видове насекоми, включително и комари, за борба с различни опасни инфекции – като треската денга или вируса зика, става ясно от статия, публикувана в сп. Current Biology.

Треската зика се разпространява от комарите Aedes aegypti и заразата със зика води до развитие на симптоми, подобни на треска, сърбежи и болки в ставите. Според статистиката на СЗО около четири от пет заразили се възрастни не изпитват сериозни неразположения и като цяло тази треска рядко води до смърт, но при заразените бременни жени може да доведе до микроцефалия и дори смърт на плода.

Вирусът Зика може да доведе до смърт на бебето в утробата

Вирусът Зика, който се разпространява в Южна Америка, е способен не само да доведе до микроцефалия на плода и други сериозни отклонения...

Преди една година вирусът започна бързо да се разпространява по Латинска Америка. Днес присъствието на зика е фиксирано в 64 страни по света и учените все още нямат никакви прогнози кога ще бъде създадена ваксина и възможно ли е по принцип да се предотврати микроцефалията при бебетата.

Омар Акбари от Калифорнийския университет в Ривърсайд и колегите му предлагат оригинален метод за борба със зика и други инфекции, разпространявани от Aedes aegypti и други кръвосмучещи насекоми: с използването на специални „сексистки“ бактерии, които ще убиват само насекомите от единия пол.

Както обясняват учените, такива микроби вече съществуват в природата – например бактериите от рода Spiroplasma, които заразяват плодовите мушици дрозофили, убиват самците, но не оказват сериозно влияние на организма на женските и дори им помагат да се избавят от нематоди и други паразити.

Акбари и колегите му се заинтересували от тези микроби и се опитали да изяснят как те успяват да проявят толкова висока избирателност, и да разкрият механизмите, които биха ни позволили да приспособим Spiroplasma за борба с други вредители и преносители на болести.

Наблюденията на поведението на бактериите и клетките на мушиците показали, че Spiroplasma определя пола на своя гостоприемник по това, доколко е активна белтъчната система DCC, която управлява работата на гените, разположени в женската Х-хромозома.

Какво представлява вирусът Зика?

Разпространението на вируса Зика стана широко обсъждана тема през последните две седмици не само в Южна Америка и САЩ, но и по цял свят...

Тъй като в организма на самците присъства само едно копие на този участък от ДНК, DCC ще повишава активността на гените на Х-хромозомата, за да компенсира загубата на второто ѝ копие.

Както се оказало, Spiroplasma умее да фиксира този факт и реагира на него, прониквайки в ядрото на клетката и предизвиквайки сериозни нарушения в работата на DCC и цяла редица жизненоважни гени. Това кара клетката да смята, че нейната ДНК е увредена необратимо, и стартира програма за самоунищожение, което предизвиква гибелта на самеца.

Тази особеност на Spiroplasma може да се използва с минимални модификации за борба с други плодови вредители и в перспектива – и за борба с други насекоми, включително преносители на треска денга, малария и вируса зика, смята Акбари.

За тази цел предстои учените да разберат как конкретно бактерията разпознава присъствието на комплекса DCC и как нарушава неговата работа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com